Jak požádat o odklad splátek v době koronakrize?

Nový typ koronaviru obrátil život v Česku vzhůru nohama. Řada z nás přišla o práci, rodiče museli řešit hlídání dětí....

a někteří podnikatelé museli ze dne na den zavřít své provozovny, z nichž měli jediný zdroj příjmů. Zhruba třetina republiky navíc splácí nějaký druh půjčky. I to je případ čtyřicetiletého Milana, který byl kvůli koronaviru nucen požádat o odklad splátek. Vůbec ale netušil, že na odklad nemá automaticky nárok.

Neznalost neomlouvá

„Pracuji jako truhlář a spoustu věcí do bytu si dokážu vyrobit sám. Na některé výdobytky moderní techniky jsem ale pochopitelně krátký. Když jsem se pustil do rekonstrukce bytu po zemřelé matce, bylo jasné, že se bez půjčky neobejdu. Naštěstí jsem narazil na solidního poskytovatele, který mi dokázal půjčit větší objem finančních prostředků s vcelku zajímavým úrokem.

Plynuly měsíce a rekonstrukce pomalu finišovala. Půjčku jsem měl splácet ale ještě celý tento a příští rok. Co čert nechtěl, v souvislosti s koronavirovou pandemií pro mě zaměstnavatel neměl zakázky, a proto se semnou prakticky ze dne na den rozloučil. Zůstal jsem bez práce a bez peněz. Veškeré moje úspory navíc padly na rekonstrukci starého bytu.

Řešil jsem proto, co dál. Poskytovatele půjčky jsem kontaktoval s žádostí o posečkání s další splátkou. Odkládat ale splátky za jednorázový poplatek donekonečna nemělo smysl. Naštěstí vláda odklepla moratorium na splátky půjček a úvěrů, což mi v současné situaci bodlo. Byl jsem ale zmatený, když po mě chtěl věřitel další splátku, protože jsem si myslel, že jde o automatický odklad, o který není potřeba nijak zvlášť žádat.

Nakonec jsem tedy byl nucen stejně jako ostatní o odklad oficiálně požádat a věřitel mi vyhověl. Tipuju ale, že spousta spotřebitelů vůbec netuší, že mají na odklad splátek nárok, a pokud ho hodlají využít, musí o něj oficiálně požádat,“ uzavírá svůj příběh s dobrým koncem čtyřicetiletý Milan.

Češi odložili splátky půjček ve výši 351 miliard korun.

Kdo může o odklad splátek požádat?

Každý spotřebitel, který si půjčil od banky nebo nebankovní společnosti a jeho schopnost splácet půjčku byla (nebo stále je) ohrožena koronavirovou pandemií a souvisejícími opatřeními. Půjčka ale musela být sjednána před 26. březnem 2020 a spotřebitel nesměl být k tomuto datu se splácením v prodlení delším než 30 dnů.

Mohlo by vás zajímat: Existují závazky, jejichž splátky odložit nelze. Mezi ně patří třeba kreditní karty, kontokorentní a revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu.

Stačí vyplnit formulář

Na odklad splátek není právní nárok a nelze jej také považovat za automatické a plošné opatření. Abyste si mohli splátky odložit, je potřeba o odklad požádat u banky nebo nebankovní společnosti, u níž máte půjčku sjednanou. Většina poskytovatelů půjček a hypoték zveřejnila na svých stránkách online formulář, který jednoduše vyplníte a odešlete. Protože ke schvalování formuláře většina poskytovatelů používá roboty (=automatické schvalování), jsou žádosti vyřizovány prakticky obratem. Pokud formulář poskytovatel nevyvěsil, kontaktujte ho a vyžádejte si více informací.

Kdy začíná odklad „běžet“? Dle zákona může být odklad nastaven nejdříve v následujícím měsíci po doručení žádosti vybranému poskytovateli půjčky.

Půjčka se i nadále úročí

Ještě před tím, než o odklad splátek půjček nebo hypoték požádáte, uvědomte si, že závazek je úročen po celou dobu odkladu (tzn. 3 – 6 měsíců) a výsledné úroky tak zaplatíte na konci splatnosti. U půjček s vysokou hodnotou RPSN tak může jít o vcelku nevýhodný krok, který cenu půjčky ve finále notně navýší. Proto je potřeba situaci objektivně zhodnotit a rozhodnout se, zda se vám odklad vyplatí, či nikoli.

V souvislosti s odkladem, o který dosud požádalo statisíce klientů bank, vás možná napadne otázka, co na povolený odklad říkají registry. Pokud jste dosud půjčku řádně spláceli, nebude mít odklad splátek negativní dopad na záznam v Bankovním registru klientských informací (BRKI). Odkladem u většiny bank či nebankovních společností navíc nepřicházíte ani o bonusovou sazbu.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu

Chceš vědět, když machacmara přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.