Bývalý nájemník mi dluží nájem za rok. Co s tím? Oddlužíte se a Kdo mi pak zaplatí ušlý nájem?

Exekuce a osobní bankroty jsou poslední dobou velmi častým tématem, které rezonuje českou společností. O dlužnících a exekucích se píše všude. Jak to vypadá s těmi, komu dlužníci vlastně dluží?

Exekuce a osobní bankroty jsou poslední dobou velmi častým tématem, které rezonuje českou společností. Většinou se dává prostor spíše dlužníkům a lidem, kteří se rozhodli pro oddlužení, my jsme se tentokrát rozhodli dát prostor i druhé straně. Svět není černobílý a na zmírňování podmínek pro dlužníky pak často doplácejí jejich věřitelé – a tím rozhodně nemyslíme různé nebankovní společnosti apod., ale obyčejné lidi, kterým někdo dluží peníze. Dnes vám přinášíme příběh pana Václava, který pronajal mladé rodině byt a dodnes se od nich nedočkal dlužných peněz za nájem.

Rozhodl jsem se pronajmout byt a na inzerát se ozvalo hodně lidí

Protože jsem měl našetřenou velmi zajímavou částku, přemýšlel jsem, jak ji co nejlépe zhodnotit, resp. do čeho investovat. Zvažoval jsem různé možnosti – od nákupu akcií, přes podílové fondy až po investice do cenných kovů. Nakonec jsem se ale po důkladném zvážení a konzultaci s mým finančním poradcem rozhodl pro koupi nového bytu s tím, že jej budu pronajímat. Připadalo mi to jako rozumná věc, samotná koupě bytu pak proběhla hladce a bez problémů.

Nájemníci, které jsem si vybral, vypadali velmi slušně a spolehlivě

Podal jsem si inzerát a hledal nájemníky, kteří by v mém bytě chtěli žít. Měl jsem zájem o někoho, kdo hledá dlouhodobý pronájem, zároveň jsem ale nechtěl např. rodinu s dětmi – do bytu jsem hodně investoval a u malých dětí by hrozilo větší nebezpečí, že byt pak nebude v moc dobrém stavu. Hledání nájemníků mi zabralo zhruba dva měsíce – nenechával jsem to na realitní kanceláři, ale rozhodl jsem se, že si je vyberu úplně sám. Zpětně hodnotím jako chybu, že jsem se neobrátil na nějakou společnost, která se na výběr nájemníků zaměřuje. Každopádně mladý manželský pár, pro nějž jsem se rozhodl, působil velmi slušným a sympatickým dojmem a po ověření, zda nemají exekuce jsem s nimi uzavřel nájemní smlouvu.

Ze začátku bylo vše v pořádku, platby chodily včas

Prvních zhruba šest měsíců bylo vše naprosto v pohodě – platby za nájem mi chodily vždycky včas a žádné problémy s nájemníky jsem neměl. Párkrát jsme si zavolali, jestli je všechno v pořádku, takže jsme byli alespoň v občasném kontaktu a vůbec nic v té době nenasvědčovalo tomu, že by v budoucnu měly přijít nějaké problémy. Netrvalo to ale moc dlouho a přišly první komplikace.

Postupem času se platby opožďovaly, stále to ale bylo v rámci mojí tolerance

Nájemníci se se svými platbami začali postupně opožďovat. Domluvení jsme byli na pevném datu 15. v měsíci, nicméně najednou se stalo, že platba přišla až 17., pak 19., v dalších měsících jsem dostával platbu za nájem až kolem 25. dne v měsíci. Sice to bylo v rozporu s tím, co jsme měli ve smlouvě, ale ještě jsem to neřešil – peníze vždy přišly v daném měsíci a nebral jsem to jako nic zásadního. To jsem ale ještě nevěděl, co přijde pak.

Později mi přestali platit úplně, neustále jsem slyšel různé výmluvy

Po několika dalších měsících už se platby zpožďovaly o více než měsíc – to už jsem s nájemníky řešil, ale vždy se na něco vymluvili. Jednou přišli s tím, že se jim porouchala pračka, jindy měli zase jiné nečekané výdaje, které prý nešlo odložit. Bohužel, po dalších měsících už platby ustaly úplně. Nedařilo se mi nájemníky přimět k platbě – prostě mi řekli, že jsou momentálně bez peněz (prý oba přišli o práci) a jejich finance jim vystačí sotva na jídlo. Jak na tom skutečně byli, netuším, nicméně přestali mi zcela platit nájem.

Nakonec mi nezbylo než dát nájemníkům výpověď – bohužel to nebylo tak jednoduché

Za dané situace mi nezůstala jiná možnost než jim dát okamžitou výpověď z nájmu za hrubé porušení smlouvy. Bohužel, zbavit se neplatičů není v dnešní době žádná legrace – dlouho jsem je nebyl schopen z bytu dostat, nešlo se s nimi nijak domluvit. Nakonec jsem vše vyřešil tak, že jsem v bytě nechal odpojit elektřinu (i když se to správně nesmí) a teprve to je konečně přimělo se z mého bytu odstěhovat.

Když se konečně vystěhovali, byt nebyl v příliš dobrém stavu

Když jsem po jejich odchodu navštívil svůj byt, byl jsem dost nemile překvapený. Člověk samozřejmě musí počítat s tím, že dojde k určitému běžnému opotřebení, nicméně zde bylo vidět, že se nájemníci chovali k vybavení dost nešetrně. Úplně zničený byt sice nebyl, ale musel jsem dát znovu dost peněz do rekonstrukce, abych ho uvedl do původního stavu a mohl ho znovu pronajmout - tentokrát někomu spolehlivému.

Dnes mám nové a skvělé nájemníky, ti bývalí mi ale stále dluží peníze

Dnes už je moje situace naštěstí úplně jiná. Při hledání nových nájemníků jsem tentokrát neponechal nic náhodě a jejich výběr jsem svěřil do rukou firmy, která se na tuto činnost specializuje a dokáže si dotyčné osoby skutečně důkladně prověřit. S novými nájemníky je tak vše bez problémů (pro jistotu i nájemní smlouvu jsme postavili trochu jinak, včetně vyšší kauce) a tyto starosti už tak nemám. Co mě ale stále trápí, jsou lidé, kteří v mém bytě žili předtím. Stále jsem od nich dlužnou částku nedostal a od té doby, co se odstěhovali, se mnou úplně přestali komunikovat.

Nejsem schopen z nich peníze dostat, i když jsem se obrátil i na exekutory

Protože absolutně nejsem schopen se s bývalými nájemníky domluvit, musel jsem situaci začít řešit jinak a podal jsem žalobu k soudu. Následně jsem si vybral jednoho soudního exekutora (na něhož jsem měl od kolegů z práce dobré reference) s tím, že snad alespoň jemu se podaří dlužné peníze vymoci. Zatím jsou ale všechny snahy marné a problém je už v tom, že se ani nedaří zjistit, kde se dlužníci v současné době zdržují.

Pomalu začínám mít obavu, že dlužný nájem už nikdy neuvidím

Začínám mít docela strach, že dlužné částky už se nikdy nedočkám. Sice mě to nijak existenčně neohrožuje, ale jedná se o šestimístnou částku a rozhodně to nechci nechat jen tak. Chtěl jsem se domluvit na splátkách, ale vše je marné. Možná se budu muset smířit s tím, že ani exekuce mi nepomůže a z bývalých nájemníků nic nedostanu. Je to pro mě ale každopádně obrovské ponaučení do budoucna – teď už alespoň vím, že nemohu lidem jen tak věřit a i ze zdánlivě slušných a seriózních lidí se mohou vyklubat podvodníci.

Zákony jsou podle mě moc mírné a dlužníkům vyloženě nahrávají

Samozřejmě – záleží na úhlu pohledu a je mi jasné, že je mnoho lidí, kteří do exekuce spadli z úplně jiných důvodů. Lidí, kteří si např. zapomněli koupit jízdenku na tramvaj a pokuta se jim vyšplhala na desítky tisíc nebo lidí, kteří si půjčili od nebankovní společnosti a kvůli různým sankcím a pokutám dopadli podobně – tak těch je mi i líto. Ale pořád je zde velká skupina dlužníků, kteří hřeší na současné zákony a i exekutor je na ně krátký. Osobně se proto domnívám, že není dobré neustálé zmírňování podmínek pro dlužníky, protože spousta věřitelů jsou obyčejní lidé, kteří si zaslouží dostat své peníze zpět. Nemyslím tím jen pronajímatele, ale třeba obyčejného člověka, který někomu půjčil peníze a dotyčný mu je odmítá vrátit.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu

Chceš vědět, když machacmara přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.