Tip na výborné, netradiční a ekologické vánoční cukroví

Milujete cukroví, ale nechcete strávit půlden u trouby, rádi zkoušíte netradiční chutě a ekologie vám není cizí? Tak si udělejte kávu a pusťte se do toho!

Vánoce se blíží, co je tento rok udělat o fous udržitelnější? Recyklovaný balící papír, ozdoby ze sušeného ovoce, ručně malovaná přání a co třeba ekologické vánočné cukroví. IKEA má pro vás tip.

Restaurace a kavárny IKEA v Česku vyprodukují ročně zhruba 8 tun kávové sedliny. IKEA klade velký důraz na trvalou udržitelnost a zavádění principů cirkulární ekonomiky do praxe. Kávovou sedlinu dlouhodobě smysluplně využívá a letos ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka vytvořila kávové sušenky. Upečte si je doma třeba ve formě oblíbeného lineckého cukroví. Recept je tak jednoduchý, že jej zvládnete i s dětmi. Tak udělejte si kávu a pusťte se do toho.

Suroviny:

Linecké s kávovou sedlinou

a) 1 kg těsta b) 0,5 kg těsta

Bio pšeničná mouka hladká

a)550 g

b)275 g

Bio nepalmový tuk

a)240 g

b)120 g

Kávová sedlina

a)200 g

b)100 g

Bio třtinový cukr moučka

a)150 g

b)75 g

Bio sušená syrovátka

a)50 g

a)30g

Bio vanilkové aroma

a)30 g

b)15 g

Voda

a)30 g

b§15 g

Z 0,5 kg těsta je po upečení 0,484 kg sušenek.

Postup:

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte kávovou sedlinu, sušenou syrovátku, nepalmový tuk, vanilkové aroma a vodu. Postupně vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (cca na hodinu).

Těsto vyjměte z lednice a nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotě. Povolené těsto rozdělte na menší kusy, ze kterých vyválíte plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte požadovaný tvar (kolečko, srdíčko …). Vykrojené tvary rozložte na plech a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C cca na 10 minut. Upečené sušenky nechte úplně vychladnout. Výborné jsou promazané brusinkovou marmeládou.

Tak šťastné, veselé a udržitelné!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Anastasija Melnyk přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.