Vánoce se blíží, co je tento rok udělat o fous udržitelnější? Recyklovaný balící papír, ozdoby ze sušeného ovoce, ručně malovaná přání a co třeba ekologické vánočné cukroví. IKEA má pro vás tip.
Restaurace a kavárny IKEA v Česku vyprodukují ročně zhruba 8 tun kávové sedliny. IKEA klade velký důraz na trvalou udržitelnost a zavádění principů cirkulární ekonomiky do praxe. Kávovou sedlinu dlouhodobě smysluplně využívá a letos ve spolupráci s Biopekárnou Zemanka vytvořila kávové sušenky. Upečte si je doma třeba ve formě oblíbeného lineckého cukroví. Recept je tak jednoduchý, že jej zvládnete i s dětmi. Tak udělejte si kávu a pusťte se do toho.
Suroviny:
Linecké s kávovou sedlinou
a) 1 kg těsta b) 0,5 kg těsta
Bio pšeničná mouka hladká
a)550 g
b)275 g
Bio nepalmový tuk
a)240 g
b)120 g
Kávová sedlina
a)200 g
b)100 g
Bio třtinový cukr moučka
a)150 g
b)75 g
Bio sušená syrovátka
a)50 g
a)30g
Bio vanilkové aroma
a)30 g
b)15 g
Voda
a)30 g
b§15 g
Z 0,5 kg těsta je po upečení 0,484 kg sušenek.
Postup:
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte kávovou sedlinu, sušenou syrovátku, nepalmový tuk, vanilkové aroma a vodu. Postupně vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice (cca na hodinu).
Těsto vyjměte z lednice a nechte ho chvíli povolit při pokojové teplotě. Povolené těsto rozdělte na menší kusy, ze kterých vyválíte plát silný asi 3 až 5 mm. Z těsta vykrajujte požadovaný tvar (kolečko, srdíčko …). Vykrojené tvary rozložte na plech a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C cca na 10 minut. Upečené sušenky nechte úplně vychladnout. Výborné jsou promazané brusinkovou marmeládou.
Tak šťastné, veselé a udržitelné!
Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].
Chceš vědět, když Anastasija Melnyk přidá nový blog?
Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.