Stres a duševní zdraví ve školství

Každý šestý mladý člověk ve věku 6-17 let zažije každý rok poruchu duševního zdraví a polovina všech duševních poruch začíná ve věku 14 let.

Nejčastěji se jedná o poruchu pozornosti/hyperaktivitu (ADHD), problémy s chováním, úzkost a deprese. Nediagnostikovaná, neléčená nebo nedostatečně léčená duševní onemocnění mohou významně narušit schopnost studenta učit se, růst a rozvíjet se. Vzhledem k tomu, že děti tráví velkou část svého produktivního času ve vzdělávacím prostředí, školy nabízejí jedinečnou příležitost pro včasnou identifikaci, prevenci a intervence, které slouží studentům tam, kde již jsou.

Služby duševního zdraví ve školách poskytují vyškolení odborníci na duševní zdraví, kteří jsou zaměstnáni ve školách, jako jsou školní psychologové, školní poradci, školní sociální pracovníci a školní sestry. Odstraněním překážek, konfliktů a stresu u školáků v oblasti duševního zdraví mohou pomoci studentům získat potřebné služby během školního dne. Děti a mládež s vážnějšími potřebami duševního zdraví mohou vyžadovat služby duševního zdraví spojené se školami, které spojují mládež a rodiny s intenzivnějšími zdroji v komunitě.

Včasná identifikace a účinná léčba dětí a jejich rodin může změnit životy dětí s duševním onemocněním. Musíme podniknout kroky, které všem školám umožní zlepšit přístup k odpovídajícím službám duševního zdraví. Politika a zákony by také měly zvážit omezení překážek poskytování služeb duševního zdraví ve školách, včetně potíží s proplácením. I proto já osobně a se můj kolega celostní terapeut a kouč Jiří Čapovec zapojuje jako poradce a konzultant v oblastí duševního zdraví a zvládání stresu ve školství. Pokud budou děti ve školním a mnohdy i předškolním věku správně vedeny k duševnímu zdraví, zvládání stresu a překonávání životních problémů a překážek, zvýší se jejich psychická odolnost.

Tato školní prevence povede k ultimu vzniku a rozvoji deprese, úzkosti, sociální fobie a úplně izolaci od společnosti vlivem dnešních technologií a současné pandemie koronaviru, která tomu také významně přispívá.

Psychické zdraví našich dětí a školáků je velmi důležité, protože dojde ke snížení výskytu duševních poruch, kdy se za poslední rok jejich výskyt zvýšil o více než 300%. Proto společnost cesta relaxace zaměřená na duševní zdraví pomáhá řešit problémy v této oblasti a vytváří možnosti, jako je prevence duševních poruch a léčba zaměřená na celostní přístup.

Proč je to důležité:

⦁ Jeden ze šesti mladých lidí trpí duševním onemocněním, jako je úzkost nebo deprese, ale pouze polovina využívá nějaké služby duševního zdraví.
⦁ Včasná léčba je účinná a může pomoci mladým lidem zůstat ve škole a na cestě k dosažení svých životních cílů. Ve skutečnosti platí, že čím dřívější léčba, tím lepší výsledky a nižší náklady.
⦁ Zpoždění v léčbě vede ke zhoršeným stavům, které je těžší a nákladnější léčit.
⦁ Neléčená nebo nedostatečně léčená duševní nemoc může vést k vysoké míře předčasného ukončování školní docházky, nezaměstnanosti, užívání návykových látek, zatčení, uvěznění a předčasné smrti.
⦁ Ve skutečnosti je sebevražda druhou nejčastější příčinou úmrtí mládeže ve věku 10-34 let.
⦁ Když investujeme do duševního zdraví dětí, abychom zajistili, že se jim dostane správné péče ve správný čas, zlepšíme tím životy dětí, mládeže a rodin i našich komunit.
⦁ Když investujeme do duševního zdraví dětí, abychom zajistili, že se jim dostane správné péče ve správný čas, zlepšíme tím životy dětí, mládeže a rodin i našich komunit.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
12
Odeslat správu
Jsem psycholožka a psychoterapeutka.

Chceš vědět, když Tereza Sladková přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.