Průzkum potvrzuje: Mladí jednají pod vlivem emocí, i pokud jde o investice. Pak pláčou

Emoce k investování patří tak jako k němu patří zisky nebo ztráty. Investice pochopitelně přinášejí i emoce jako nadšení. Dle průzkumu pociťuje nadšení z investování 44 % investorů...

Ovšem 41 % investorů vnímá také stres spojený s investicemi. Průzkum odhaluje, že investoři nad svým jednáním dokonce roní slzy.

Emoce na začátku i na konci investic

Emoce nás všechny ovládají více, než si připouštíme. Odrážejí se v každodenním chování, typicky třeba impulzivním nakupování, ale i impulzivních investicích, které ještě podporují nové investiční platformy. Zvláště u mladší generace má k moderním technologiím blízko a také podléhá emocím více než jiné.

Dle amerického průzkumu Magnify Money lituje svého impulzivního investování pod vlivem emocí 66 % investorů. Tzv. Baby boomers, lidé ve věku 56 až 75 let podléhají emocím v 54 % případů, mladší ročníky z generace Z již v 60 % případů. Mileniálové jsou k investování pod vlivem emocí ještě náchylnější, dle výzkumu tak investuje 73 % z nich. Generace Z, investoři ve věku od 18 do 25 let, realizují pod vlivem emocí dokonce 85 % investic. 59 % z nich navíc přiznalo, že investovalo i pod vlivem alkoholu.

Investice virtuální vs. Investice hmotné

Investovat online a okamžitě může znít jako výhoda, právě taková možnost však vede k impulzivnímu chování, ve kterém emoce značně převládají nad racionálním rozhodováním.

Virtuální investiční platformy jsou dostupné i v Česku, ač jsou tady lidé všech věkových kategorií obecně v investování konzervativnější. Jsou to však právě emoce, které Čechy táhnou k nemovitostem jako bezpečným investicím. Primárně jde o investiční byty, které mohou přinášet i pravidelný výnos formou pronájmu.

Na rozdíl od virtuálního investování prostřednictvím moderních investičních platforem nabízejí reality něco skutečně hmotného. Nákup nemovitosti je sice náročnější, avšak riziko, že by investor posléze litoval či dokonce ronil slzy, je vzhledem k neustále rostoucím cenám minimální.

Kde hledat investiční byt?

Zejména ve velkých městech, v Praze obzvlášť, poptávka po bytech zdaleka převyšuje nabídku. Přesto se tady dají investiční byty najít. V těch nejžádanějších pražských lokalitách jsou situované komfortní byty z nabídky rezidenčního bydlení české společnosti PSN.

Nové byty rychle nachází své majitele, ale třeba si stihnete vybrat i vy, třeba v projektu startovacího bydlení vbloku v Praze Malvazinkách! Nabídka nových bytů k prodeji PSN se navíc neustále rozrůstá o nové zajímavé projekty.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Inspirace pro bohatý život není nikdy dost.

Chceš vědět, když Žít si jako král přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.