Legendární Pérák se vrací. Žižkov ožije dalším muralem

Kultivují veřejný prostor, do ulic vnášejí umění, na rozdíl od graffiti však legální cestou. Muraly mají podporu města, aktuálně se na různých místech Prahy objevují v rámci programu MuralArt UM.

Jedním z nejnovějších pražských muralů je i legendární Pérák. Odkazuje na fiktivního superhrdinu z dob protektorátu, který bojoval proti nacistům i kolaborantům. Legenda Péráka měla vzniknout na Žižkově. A právě na Žižkov se jako mural Pérák vrací.

Dvanáctka muralů a festival mural art

Po celé Praze má v roce 2022 vzniknout hned dvanáct muralů, které vybrala porota v umělecké soutěži MuralArt UM. Pod hlavičkou programu Umění pro město, který se zaměřuje na umísťování uměleckých děl do veřejného prostoru, ho zajišťuje Galerie hl. m. Prahy ve spolupráci s městskými organizacemi, jako je Technická správa komunikací, Institut plánování a rozvoje, Dopravní podnik, ale i soukromí investoři.

Foto: Muraly v Praze, zdroj: Praha.eu

Několik aktuálních muralů se představí v rámci muralartového festivalu Wall Street Prague. Ten se letos koná vůbec poprvé, probíhá od června až do září, kdy v metropoli vzniknou velkoformátové malby od Michala Škapy, ale i umělců z Německa, Ukrajiny a Polska. Součástí festivalu jsou i výstavy v pražských galeriích Villa Pellé, The Chemistry Gallery, Bold Gallery a Karpuchina Gallery. Doprovodný program zpestřují i přednášky a workshopy, které street art přibližuje veřejnosti i dětem. Těm jistě neunikne ani superhrdina Pérák.

Pérák na Žižkově

Novinku žižkovských muralů má na svědomí streetartová umělkyně Toy Box. Její dvě malby s výjevy života Péráka v době protektorátu ozdobí pilíře a předmostí železničního mostu přes Husitskou ulici.

Foto: Žižkovský Pérák, zdroj: Praha.eu

„Péráka na Žižkov jsem se rozhodla namalovat po konzultaci s etnografem Petrem Janečkem, který připravuje knížku o tomto původním českém superhrdinovi. Podle Janečka byly právě dříve industriální čtvrtě jako Žižkov místem, kde legendy o něm vznikly. Lidé si o něm nejdříve začali povídat možná právě tady, proto z mého pohledu vracíme tohoto legendárního bojovníka proti nacistům na místo, kam patří. Jedná se o dvě velkoplošné malby, jednu desetimetrovou a druhou osmimetrovou, provedené černými, bílými a šedými spreji,“ uvedla umělkyně.

Proměny Žižkova

Nejenom umění, Žižkov by v dohledné době měla ozdobit i nová zeleň. V plánu je revitalizace Olšanské, také Táboritské a Seifertovy ulice. Proměna Seifertovy by se dokonce měla stát pilotním projektem pro uplatňování principů modrozelené infrastruktury a hospodaření s dešťovou vodou pro celou Prahu. Komplexní projekt zahrnuje i rekonstrukci tramvajové trati, aby ulice byla tišší a příjemnější pro pěší.

Foto: Revitalizace ulice Seifertova, zdroj: IPR Praha, edit! architects

Společnost PSN, která sídlí právě na Seifertově, tady navíc chystá jeden ze svých projektů nájemnícho bydlení. Trojice činžovních domů nabídne pro rekonstrukci asi 75 bytových jednotek k pronájmu. Jejich obyvatelé se budou moci těšit ze zelenější ulice, ale i vnitrobloku, kde se prostor střechy garáže promění v zahrádky.

Foto: Rekonstrukce bytových domů Seifertova, zdroj: PSN, edit! architects

A to zdaleka není všechno. PSN chystá na Žižkově i proměnu historické budovy, která byla až do vybudování kontroverzního Žižkovského vysílače dominantou lokality. Také Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředna na rozhraní Fibichovy, Křížkovského a Kubelíkovy ulice nabídne po rekonstrukci byty k pronájmu. V souladu s aktuálními trendy na trhu realit těch projektů nájemního bydlení připravuje PSN hned několik.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Odeslat správu
Inspirace pro bohatý život není nikdy dost.

Chceš vědět, když Žít si jako král přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.