Studentské bydlení zdražuje. Kdo ho najde dřív, ušetří

Září je (téměř) tu a pomalu se blíží i nový akademický rok. Necháváte hledání studentského bydlení na poslední chvíli? Může vás to měsíčně stát až několik stovek korun navíc.

Nájemné poroste

Zatímco ceny bytů během pandemie razantně vzrostly, nájemné se ubíralo opačným směrem. V Praze oproti loňskému roku registrujeme nejmenší nárůst cen nájemního studentského bydlení, ale tento trend se má brzy změnit v korelaci s mírou inflace. V září navíc porostou ceny energií, které se do nákladů na bydlení musí promítnout. A je tu také nová konkurence, nejenom v podobě nových studentů. Nájemní byty, které dříve sloužily výhradně pro studenty, pomalu začínají zajímat i jiné. Když lidé nedosáhnou na hypotéku a vlastní bydlení, obracejí pozornost k nájmům. To výši nájemného pochopitelně zvedá. To vše by se mělo v nájemném do začátku akademického roku projevit. Platí tak, že kdo najde svůj byt dřív, na nájemném ušetří.

Na studentském bydlení ale nemusíte jen ušetřit, můžete i vydělat...

A co takto opravdu svůj byt?

Dle serveru UlovDomov.cz aktuálně vychází nájem dvoupokojového bytu v Praze průměrně 14 tisíc korun. Tato suma přitom odpovídá měsíční splátce hypotéky na byt. I po pandemickém růstu cen se v Praze stále dá najít rozumné startovací bydlení pro mladé, nabízí ho například projekt společnosti PSN vbloku.

Ubytovací jednotka 1+kk projektu vbloku, kterou doplňují velkolepé sdílené prostory, vyjde aktuálně třeba na 3,3 milionu korun. 80% hypotéka na 20 let se dá pořídit za splátky do 14 tisíc korun.

Pokud si studenti dokážou zajistit finance ve výši 20 %, mohou již během studií odstartovat svůj nový život v Praze. Po studiích klidně byt mohou opustit, aby jim vydělával formou nájemného. V tomto případě se pak zdražování z nevýhody stává výhodou, nejenom zdražování nájemného, ale také zdražování cen nemovitostí. Hodnota bytu v čase poroste, takže jde o dvojitou investici. Ti, kteří na hypotéku a byt dosáhnou již během studentských let, by o této investici měli začít přemýšlet...

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Inspirace pro bohatý život není nikdy dost.

Chceš vědět, když Žít si jako král přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.