Investice 2021: Velký seznam možností, kam vložit své peníze

Strašákem číslo jedna se v roce 2021 stala inflace. NIC je to nejhorší, co se svými penězi můžete dělat. Možností, kam své peníze vložit, je přitom mnoho. Tady je jejich seznam...

1. Akcie, fondy a dluhopisy

Akcie představují tradiční formu investic, která sice láká na vysoký výnos, ale charakterizuje ji také vyšší míra rizika. Od investora vyžadují akcie přehled o dění na trhu, protože výběr konkrétní akcie a správné načasování nákupu a prodeje je pro úspěch zásadní. Zjednodušení nabízejí podílové fondy, kdy se o dění na trhu zajímá primárně správce a stará se tak o jistější výnos. Vyšší jistotou jsou i EFT fondy, které umožňují diverzifikovat riziko.

K tradičním investičním nástrojům patří i dluhopisy, oproti jiným vynikají jednoduchostí a minimalizací rizika. Tomu však odpovídá také výnos.

2. Měny a kryptoměny

Podobně jako akciové fungují i klasické měnové trhy, kdy investor vydělává na rozdílu mezi nákupní a prodejní ceně. Novou možností jsou dnes kryptoměny lákající vidinou závratného zisku, ale s vysokou mírou rizika. Jakkoli, kryptoměny si získaly takovou pozornost, že mezi mladými patří k těm nejznámějším formám investic. Generální ředitel Generali Investments Josef Beneš se v rozhovoru pro magazín Euro dokonce vyjádřil, že mladí do třiceti let dnes neznají jiné investice, než jsou kryptoměny a nemovitosti.

3. Nemovitosti, zejména investiční byty

Nemovitosti nabízejí zajímavé a bezpečné zhodnocení peněz. Na rozdíl od většiny jiných přitom nevyžadují žádné hlubší znalosti. I to je důvodem, proč jsou nemovitosti, zejména investiční byty, v současnosti mezi investicemi nejoblíbenější.

Dle průzkumu dnes vlastní nemovitost jako investici 6 procent Čechů.

Protože ceny nemovitostí neustále rostou, nedá se na nákupu nemovitosti (až na výjimky) prodělat. Jejich nevýhodou je však vysoká vstupní investice spojená s nákupem nemovitosti, kterou však částečně eliminuje hypoteční úvěr.

Zajímají tě investiční byty?

Pak by tě mohla zajímat i nabídka rezidenčního bydlení PSN...

Foto: Rezidence Nad Korábem z nabídky rezidenčního bydlení PSN

4. Zlato a stříbro, komodity

Investiční zlato a stříbro představují zajímavou investiční příležitost pro diverzifikaci investičního portfolia. Ovšem trh komodit je mnohem pestřejší, zahrnuje Vzácné kovy (zlato, stříbro, platina, palladium), ale ropu a další nerostné suroviny k výrobě pohonných hmot, elektřiny nebo tepla. Mezi komodity, které se obchodují na velkých finančních burzách tak patří například i uhlí, zemní plyn nebo topný olej.

Komodity mohou mít i podobu bavlny, kávy nebo třeba sběratelských mincí, pak se označují i jako alternativní investice.

Foto: Vila dům Na Vinici, novostavba PSN na Vinohradech. Právě o takové bydlení je zájem, právě takové byty poslouží i jako investice.

5. Alternativní investice

Kryptoměny jako moderní formu alternativních investic, doplňují tradiční investice do různých sběratelských předmětů jako sběratelské mince, známky nebo starožitnosti. Alternativní investice představuje umění, investiční alkohol, veterány a další.

Alternativní investice jsou obecně zajímavé zejména pro skupinu nadšenců, která dané oblasti rozumí, tím dokáže eliminovat vyšší míru rizika alternativních investic.

Zvláštní formou alternativních investic je investiční crowdfunding.

6. Crowdfunding

Investiční crowdfunding umožňuje investorovi získat podíl na kapitálu firmy či investičním projektu s očekávaným podílem na zisku. Stále však jde pouze o podíl.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Inspirace pro bohatý život není nikdy dost.

Chceš vědět, když Žít si jako král přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.