12.11.2017 19:16

Mých devět tipů na péči o šatník

Dneska bych vám ráda popsala pár svých tipů, jak se starat o oblečení, které nám už visí ve skříni. Tak to pojďme prozkoumat!

1. Kvalita především

Kvalita nad kvantitou – zásada, kterou se nyní snažím řídit. Již při nákupu si všímám cedulky se složením materiálu, zkusím si v ruce promnout látku abych věděla, jak moc se bude při nošení mačkat, dívám se na pevnost a kvalitu provedení švů. To všechno mi napoví, jak bude oblečení vypadat po několika vypráních. Pokud si o tom, jak poznat hodnotný kousek chcete přečíst víc, kuk sem.

2. V pračce nebo v ruce?

To je, oč tu běží. Koukni na cedulku! Moje babička radí: „Namáčej hodinu před praním ve vaně s vlažnou vodou a pracím práškem. Teprve pak přijde pračka.“ Babiččina bílá je ZÁŘIVĚ bílá. Zbytečně časté praní nedoporučuji (džíny ztrácejí na intenzitě barvy). Další tipy, jak prát vlněné svetry nebo hedvábí najdete v prokliku.

3. Skvrny

Pot a mastné skvrny řeším jednoduše: kapku pracího prostředku vetřu přímo na skvrnu, zabalím a zbytek vyřeší pračka.

3. Žehlení

Oblečení NIKDY nesuším v sušičce. Ta je k nim totiž příliš hrubá a mohla by způsobit jeho sražení. Radši ho položím na sušák (pokud možno ven) a košile pověsím na ramínko. Získají tak opět svůj tvar a já se nemusím starat o žehlení. Když už k němu však dojde (nekecám, ale je to moje oblíbená domácí práce, u které můžu poslouchat audioknihy nebo podcasty), opět sleduji cedulky. Skvělá věc, kterou znám z práce, je napařovač oděvu, který se hodí na všechny tipy oděvů a práce s ní je naprosto jednoduchá.

4. Naučte se pár základních šicích tríčků

Umíte si začít díru na ponožce, opravit špatný šev nebo zúžit kalhoty či vyměnit zip? Ačkoli i já jsem stále začátečník, po loňském kurzu šití ve Strojovně jsem nadšená „opravářka“ oděvů. Určitě je škoda vyhodit oblíbený kousek, když ho lze jednoduše vyspravit a znovu nosit. Spoustu tipů jak na to najdete na YouTube. Navíc: ruční práce jsou teď trendy.

5. Ve skříni

Ukládání oděvů do skříně je nedílnou součástí péče o ně. Mně se osvědčilo, mít co nejvíc kousků pověšených na ramínku. Tak mám o nich přehled. Zbytečně přecpaná skříň je horor – oblečení z přírodních materiálů potřebuje dýchat – nemám je hustě naskládané na sobě. To že oblečení vyvěsím na ramínko mi navíc ušetří výše zmíněné žehlení. Naopak svetry a věci z úpletu mám složené, protože na ramínku by se mohly vytáhnout a ztratit tvar.

6. Péče o obuv

Botičky jsou jeden z momentů, kterých si my (holky od módy) hned všimneme. Jestli jsou botky okopané, koženka oloupaná, špinavé… Ani jedno, podle mě, nedělá dobrý dojem. Kožená bota se nebojí kartáče, vlažné vody a následně ji buď krémuji nebo potírám včelím voskem, který jim dodá výživu a krásně je vyleští. Po celodenním chození je nechám vyvětrat. Důležité je, střídat obuv alespoň obden. Boty z koženky neberu vážně.

7. Péče o vlnu

Své vlněné kousky peru pouze ručně ve vlažné vodě a březovém šamponu. Po vymáchání místo aviváže použiji raději slabý octový nálev, ale po šamponu není třeba. Suším je rozprostřené na sušáku, ne na sluníčku ani na topení. Jednou za čas, když se na nich objeví žmolky, použiji odžmolkovač, který jim vrátí krásný vzhled. Zásada je, nenosit vlnu na tělo. Vyvarujete se tak nevkusným zpoceným místům a vůni – tedy i zbytečnému praní. Já své svetry peru maximálně dvakrát za zimu.

8. Provoňte svou skříň

Není nad příjemnou vůni ze šatníku – pytlíček levandule, vaše oblíbené přírodní aroma nebo i „lepší“ mýdlo.

9. Tipy na eko prací prášky

obchod s bio drogérií  Biooo

nakupujte Bezobalu

DIY výroba od Trash is for Tossers

kurz výroby domácího pracího prášku od Lišky mazané

návod o Ekokozy 

DIY prací prášek od Czech Zero Waste

Péče o oblečení je nedílnou součástí investice do něj. Jednoduše: brát vážně cedulky, správný prášek, namáčet, barevné oblečení prát po rubu.

Co se vám v péči o oblečení vyplatilo? Máte nějaké vychytávky? 

S úsměvem, Karo

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Karo - děvče z Prahy milující styl, šarm a nenucenost Pařížanek, studující mezinárodní obchod a snící o životě v Antwerpách. Miluji rána a to, že jsem oblečená za 5 minut - díky Capsule Wardobe. Chcete taky? Čtěte!

Chceš vědět, když yourinkpotstory přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.