Tančící dům: Nejodvážnější stavba Prahy se nově dostala i do TOP 10 nejkrásnějších staveb světa

Stavba architektů Franka O. Gehryho a Vlado Miluniće na rohu Jiráskova a Rašínova nábřeží budí rozporuplné emoce. Tančícímu domu však nelze upřít odvahu a nevšední vzhled, který také poutá pozornost.

Když se v umění angažují vědci

Tančící dům přitahuje příznivce stejně jako odpůrce. Moderní stavba je nepochybně v rozporu s historickými budovami Prahy, ale tak už to mezi moderními a historickými objekty bývá. Nové moderní stavby se po boku historických pamětihodností objevují i v novém žebříčku nejvýznamnějších architektonických počinů společnosti Rooftop Megastore.

Tentokrát se o hodnocení krásy postarali vědci, žebříček nejkrásnějších staveb je tak výsledkem přesných matematických výpočtů a je proto zcela oproštěn od subjektivity. A právě v tomto ryze objektivním žebříčku, který publikoval list Daily Mail, se Tančící dům umístil na skvělém devátém místě.

Jen osm staveb na světě má být krásnějších než pražský magnet turistů a nejnavštěvovanější památka moderní architektury v české metropoli.

Jak se počítá krása?

Barometrem krásy je geometrický princip označovaný jako zlatý řez. Zrcadlí se v těch největších uměleckých skvostech, ale i v přírodě nebo ve vesmíru. Označuje ideální proporci mezi různými délkami, která se dá vyjádřit poměrem 1:1,618.

Nový žebříček nejkrásnějších staveb je daný pořadím dle toho, jak daná stavba odpovídá zlatému řezu. Dle výpočtů mu dům odkazující na slavný taneční pár Freda Astairova a Ginger Rogersovou odpovídá ze 66,87 %.

Foto zdroj: PSN

Žebříček nejkrásnějších staveb světa

1. Katedrála sv. Pavla, Londýn (72,28 %)

2. Marina Bay Sands, Singapur (70,88 %)

3. Westminsterské opatství, Londýn (70,50 %)

4. Ósacký hrad, Ósaka (70,38 %)

5. Chrám Vasila Blaženého, Moskva (69,10 %)

6. Casa Mila, Barcelona (68,64 %)

7. Katedrála Santa Maria del Fiore, Florencie (67,52 %)

8. Tádž Mahal, Ágra (67, 45 %)

9. Tančící dům, Praha (66,87 %)

10. Neuschwanstein, Bavorsko (63, 10 %)

Pozn.: V závorce je uvedená shoda se zlatým řezem. Zdroj: Roofstore Megastore

Tančící dům: Umění zvenčí i zevnitř

Architektonickou hodnotu Tančícího domu vytváří především jeho dynamický vzhled, který se odráží jak v exteriéru, tak v interiéru. Jeho šikmé zdi a asymetrické místnosti jsou jako stvořené pro umění, v současnosti v Tančícím domě také sídlí umělecká galerie. Na tom, aby byl dekonstruktivistický objekt propůjčen kultuře, v duchu původní myšlenky Václava Havla, se zasadil jeho současný vlastník v podobě společnosti PSN.

Společnost PSN v Praze dlouhodobě hledá zajímavé nemovitosti, aby pomohla naplnit jejich potenciál. Nakupuje domy, které díky důmyslné rekonstrukci a revitalizaci znovu probouzí k životu, s respektem k originální architektuře a historické hodnotě. Tančící dům je příkladem, ale stejně tak i neorenesanční Palác Dlážděná nebo bývalá budova Microny v pražských Modřanech, která se nyní proměňuje na unikátní loftové bydlení Vanguard Prague.

Kdo ví, třeba se příště promění do krásy právě Vaše nemovitost, pokud tedy nějakou zajímavou vlastníte a svěříte ji do rukou PSN. Více tady...

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Odeslat správu
Inspirace pro bohatý život není nikdy dost.

Chceš vědět, když Žít si jako král přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.