16.10.2017 22:24

CAPSULE WARDROBE: jak ji založit a mé tipy

Styl Pažínek - čím to, že jsou tak elegantní, nezávislé a bezstarostné? V tomto článku bych vám ráda poodhalila jejich tajemství. Tak jdeme na to!

Jako malá jsem moc ráda poslouchala mamčino vyprávění o její kamarádce Alici. Seznámily se v Německu, kam obě v 90. letech vyrazily na zkušenou. Jedna z Čech, druhá z Francie. Jejich společné historky jsem milovala. Dostávaly mě do úplně jiného světa, který jsem neznala. Má oblíbená ale byla ta, kdy všechny kolegyně v práci řešily nám všem známou věc „nemám co na sebe na vánoční večírek“ a Alice se pak na něm zjevila ve své oblíbené bílé košili, džínách které nosí každý den a lodičkách, které vyměnila s balerinkami, jež nosila přes den. Detail, nedbalá elegance a jednoduchost z ní udělaly hvězdu večera. Vzpomněla jsem si na tenhle příběh teď v září. Po létě v sukních, šatech a voláncích se opět vracím k jednoduchosti, sladkou růžovou vystřídala v šatníku má nejoblíbenější barva – tmavě modrá a systém tzv. capsule wardrobe, který jde ruku v ruce s kvalitou, slow fashion a udržitelností. 

Co je capsule wardrobe a z čeho se skládá?

Jedná se o základní kousky oblečení a doplňky, které se dají snadno kombinovat, jsou v neutrálních barvách a mohou být nošeny při různých příležitostech (do školy, práce, pohodlného oblečení na víkend až po party),

sbírka přibližně 25 kusů kvalitně ušitého oblečení, z dobrých materiálů, která vydrží v šatníku 5 až více let, je nadčasová a dá se z ní vytvořit velké množství různých outfitů

Proč do toho jít?

Protože čas jsou peníze a nikoho nebaví stát před otevřenou skříní každé ráno půl hodiny,

naučila jsem se kreativitě při skládání jednotlivých outfitů dohromady a vymýšlení nových kreací,

kvalitní kousky vydrží i víc než 10 let a „nikdo z nás není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci“. Přetlumočeno do normálního jazyka – lepší je si pořídit pár kvalitních kousků za trochu vyšší cenu, které vám vydrží téměř věčně, než si každou sezonu kupovat nové. Já sama mám nejradši oblečení po mamce nebo babičce.

A tím se dostáváme k šetření životního prostředí a snižování odpadu.

Co obsahuje má capsule wardrobe po revizi šatníku?

Samotnou mě opravdu překvapilo, jak lehce se mi následující obrázek skládal. Ačkoli vím, že už nějakou dobu se záměrně snažím, pořizovat si jen kousky, které se dají kombinovat se vším a jsou z kvalitních materiálů, nikdy jsem si nemyslela, že budu mít všech pětadvacet základních tak rychle pohromadě. Mou „main colour“ v šatníku je rozhodně tmavě modrá, která nahrazuje – pro mě moc tvrdou – černou.

Kam zajít pro radu aneb tipy na další blogy:

To Universe With Love

Use Less

The Anna Edith

Sartreuse

A Pair and Spare

Dnes toho již bylo o Capsule wardrobe napsáno dost. Ráda bych vám teď na podzim ukázala, jak jsem ji převedla do mého šatníku a života. Připravuji pro vás sérii článků na toto téma – příští neděli o tom, jak si takovou skříň vytvořit i u vás doma. Není to těžké a vlastně ani nákladné, však brzy uvidíte. Budu se těšit.

hat: Greenwich/ shirt and trousers: Promod/ jacket: second-hand/ shoes: Tamaris

Znáte Capsule Wardobe? Láká vás ji vyzkoušet nebo vám přijde nereálná a nudná?

S úsměvem, Karo

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Karo - děvče z Prahy milující styl, šarm a nenucenost Pařížanek, studující mezinárodní obchod a snící o životě v Antwerpách. Miluji rána a to, že jsem oblečená za 5 minut - díky Capsule Wardobe. Chcete taky? Čtěte!

Chceš vědět, když yourinkpotstory přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.