Fashion Revolution a jak se zapojit

24. dubna 2013, Dháka – Bangladéš, 1130 mrtvých lidí, dalších 2500 zraněných a jediná otázka: WHO MADE MY CLOTHES?

Na den přesně před pěti lety zemřelo v troskách bangladéšské textilní továrny Rana Plaza na 1130 lidí, několik stovek dalších bylo zraněno. Budova, která již dlouho před tím neodpovídala technických a statických standardům se toho dne zřítila a spolu s ní i sen spousty lidí o krásném, novém, levném oblečení, které si mohou stále donekonečna kupovat.

Na tuto událost reaguje kampaň Fashion Revolution, která se snaží upozorňovat a vzdělávat lidi v tom, jak funguje módní průmysl a jaké negativní dopady přináší. Dle informací na webu, pro nás šije oblečení na 75 milionů lidí, 80 % z nich jsou ženy ve věku mezi 18 – 35 lety. Narodit se jinde, mohly jsme jimi být i já nebo ty. Ano, věci se pomalu dávají do pohybu, ale ještě loňský leden podle the New York Times demonstrovalo za zvýšení platů v Bangladéši několik stovek lidí, z toho jich bylo za tento počin na 1500 suspendováno z práce. Minimální plat se před rokem pohyboval na 32 centech za hodinu, za měsíc si pracovníci továrny vydělali pouhých 44 liber. Další informace dočtete v článku 10 faktů o Slow Fashion.

Mottem Fashion Revolution je otázka #whomademyclothes. Pod tímto hashtagem se kdokoli z nás může oděvní firmy zeptat, kdo vyrobil daný kousek a zda-li byla při jeho produkci dodržena lidská a pracovní práva. Kampaň se tímto snaží přimět firmy k co největší transparentnosti zveřejňování údajů a jejich zákazníky vyzývá k tomu, aby se ptali a zajímali o to, kde, jak, kým a za jakých podmínek bylo oblečení vytvořeno.

Jak se můžu zapojit?

#whomademyclothes – vyfoťte se s vaším oblečením naruby a otagujte fotku tímto mottem a účtem značky. Sdílejte ji na sociálních sítích a vyzvěte k akci i další. Inspirovat se může zde.

Letos po celé republice probíhá spousta událostí, do kterých se můžete zapojit. Sledujte události na FB a třeba se někde potkáme,

Uspořádejte s kamarádkami velkou vyměňovací party s oblečením. Vyswapujte si mezi sebou nové kousky a uvidíte, jak váš šatník rázem ožije.

Společně můžete rovnou zkouknout i jeden z těchto filmů o vlivu Fast Fashion na společnost: The True Cost nebo Alex James Slowing Down Fast Fashion.

Teploty už jsou víc než jarní, pokud se chystáte na úklid skříně, třeba by se vám hodil článek, jak se zbavit starého oblečení.

Zapojte se! Web FR nabízí spoustu možností: můžete poslat dopis vámi vybrané značce a zeptat se jí přímo, vyvěste plakát nebo si stáhněte výukové materiály pro vaše svěřence (do školy, skautu nebo jen tak).

Jak si stojí vaše oblíbená značka ohledně transparentnosti? Přečtěte si zprávu, kterou FR vypracovalo. Možná budete překvapení!

Otestujte vaši kreativitu v rámci 10×10 challenge, kdy máte 10 kousků, 10 dní a spoustu možností, jak je kombinovat a nosit.

Pokuste se alespoň tento týden nosit co nejudržitelnější a férové oděvy. Jestli vám něco ve skříni chybí, zajděte do sekáče nebo koukněte na Fair Fashion Guide tady na blogu.

Diskutujte a zjišťujte si další informace o tomto tématu. Je to ta nejlehčí cesta, jak myšlenku Slow Fashion šířit dál.

Sdílejte prosím tento článek dál, i takhle malý krok může leccos změnit. Díky!

Znaly jste iniciativu Fashion Revolution? Zapojíte se?

S úsměvem, Karo

Zajímá tě toto téma a chceš se dozvědět víc, koukni na www.inkpotstories.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Karo - děvče z Prahy milující styl, šarm a nenucenost Pařížanek, studující mezinárodní obchod a snící o životě v Antwerpách. Miluji rána a to, že jsem oblečená za 5 minut - díky Capsule Wardobe. Chcete taky? Čtěte!

Chceš vědět, když yourinkpotstory přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.