10 faktů o Slow Fashion

Pojem Slow Fashion alias pomalá/ zodpovědná/ férová móda na tomhle blogu určitě neslyšíte poprvé. Dnes pro vás mám pro vás 10 faktů, které byste určitě měly vědět.

O Fast fashion se svět začal globálně zajímat po pádu budovy Rana Plaza v Bangladéši v roce 2013.  Ta si vyžádala na 1 129 obětí.  V domě si své zboží nechávalo šít několik nadnárodních oděvních řetězců (mj. Benetton, Mango, Primark, Walmart). V okamžiku, kdy se v budově objevily praskliny, byli zaměstnanci banky, která v ní též sídlila, evakuováni. Zaměstnancům textilky však nařídili jít i další den do práce. Těžké stroje, které v osmipatrové budově stály se podepsaly na její špatné statice a následném katastrofálním neštěstí. Myslím si ale, že i tato strašná událost přinesla něco pozitivního – zájem o to, kde a za jakých podmínek se naše oblečení šije. Jako reakce na neštěstí pak vznikla spousta iniciativ – mimo jiné Fashion Revolution (o té příště) nebo filmů, např. The True Cost.

Fast Fashion je pojem používaný pro označení oblečení, které je vyrobeno doslova rychlostí blesku – z módního mola do vaší skříně za tři týdny !? Při tom ovšem stihne obletět svět, zničit svou výrobou kus životního prostředí a dělníkům v továrnách způsobit nemalé sociální a zdravotní újmy. Teď to trochu zlehčuji, ale v základu se jedná o výrobu oblečení, které je rychle dodáno zákazníkovi přímo pod nos a to podle posledních trendů. Základem jsou: nízká prodejní cena = nízké náklady na výrobu – čti horší materiál, platy zaměstnancům pod hranicí chudoby, chybějící ochranné pomůcky, žádné sociální a zdravotní pojištění a mateřská!? Neustálý tlak na rychlost dodání zboží do západních obchodů (protože konkurence nikdy nespí, že) a nadprodukci. To všechno vede k otřesným podmínkám zaměstnanců v továrnách (dlouhé směny, špatné pracovní pomůcky, ) a ekologickým katastrofám (vysychání Aralského jezera kvůli zavlažování bavlníkových plantáží, vykácení až 70 milionů stromů kvůli získávání dřeva na výrobu viskózy a její následné zpracování způsobující znečištění zdroje pitné vody – jezero Poyang v čínské provincii Jiangxi).

Myslím, že lepší než o ničivém efektu mluvit, je ho zažít a vidět na vlastní oči, třeba:

A co to tedy Slow Fashion je + všechna další videa a odkazy najdete na www.inkpotstories.com (stačí kliknout)

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Karo - děvče z Prahy milující styl, šarm a nenucenost Pařížanek, studující mezinárodní obchod a snící o životě v Antwerpách. Miluji rána a to, že jsem oblečená za 5 minut - díky Capsule Wardobe. Chcete taky? Čtěte!

Chceš vědět, když yourinkpotstory přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.