Pražské vinice 2022: Vinohrady se otevírají

Na Moravě mívají otevřené sklepy, Praha každoročně otevírá své vinice. Putování vinicemi metropole letos probíhá již počtvrté a nabízí hned 16 zastavení na známých i méně známých pražských vinicích.

O víkendu 28. a 29. května 2022 se otevírají i jinak nepřístupné oázy zeleně, mnohdy památkově chráněné vinice se staletou historií, v programu je zařazena i nová vinice v Lysolajích. Podrobný přehled a mapa je k dispozici na webu Pražskévinice.cz.

Vinohrady v Praze

V minulosti se vinná réva v Praze pěstovala na stovkách hektarů, viničné usedlosti se rozkládaly za městskými hradbami, dodnes na to odkazuje také název čtvrti Vinohrady. Vinice na Vinohradech nechybí ani dnes, je součástí oblíbeného parku Grébovka.

Vinohrad Grébovka v prudkém sadu parku Grébovka doplňuje romantický viniční altán s prvorepublikovou atmosférou. Tady můžete místní vína přímo ochutnat a pokochat se přitom výhledy na vinici i nejkrásnější kouty Prahy. Ze sedmi odrůd (Rulandské šedé, Müller Thurgau, Hibernal, Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Dornfelder, Neronet) tady vzniká kvalitní české zemské víno se zaručeným místem původu.

Foto: Vinice Grébovka, zdroj: PSN

Třicet hektarů vinic

V současnosti se vinná réva v Praze pěstuje asi na třiceti hektarech, vinice najdeme i na území Prahy 1. Vedle vinice Strahovského kláštera a Svatojánské vinice na Hradčanech je to také Svatováclavská vinice na Malé Straně. Všechny jsou součástí programu Pražské vinice 2022, stejně tak i Vinice Albertov na Novém Městě, Vinice Baba v Dejvicích, žižkovská Vinice na Vítkově, Vinice pod Vyšehradem, Vinice u Starého purkrabství na Vyšehradě, vinice Vyšehradské kapituly, vinice sv. Kláry, Zilvarovy vinice nebo vinice Salabka v Praze Troji.

Modřanská vinice

Nejjižněji položenou vinicí v Praze je památkově chráněná Modřanská vinice, dříve nazývaná Arcibiskupská. Rozkládá se na strmých terasách nad vltavským břehem a dělí se na drobné vinice mezi členy Českého zahrádkářského svazu. Právě zahrádkáři se na konci osmdesátých let minulého století postarali o obnovu vinice, když tady vysadili tradiční odrůdy jako Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Tramín, Rulandské modré nebo Modrý Portugal. Další dosazování vinné révy tady proběhlo v letech 2004 a 2008 – 2009. V roce 2014 došlo i na obnovu přilehlého viničního domku. Zatímco soukromé modřanské vinice se povětšinou jen jednou ročně v rámci akce Pražské vinice, Viniční domek v Modřanech slouží veřejnosti jako obřadní síň a kulturní centrum. Konají se tady také příležitostné výstavy. Vedle viničního domu navíc stojí replika původní stodoly, kde se provozuje kavárna s možností občerstvení.

Foto: Modřany, Vanguard Prague, zdroj: PSN

Život poblíž vinice

Viniční domek je jedinou dochovanou hospodářskou usedlostí, které Modřany definovaly dlouhá staletí, ale v období průmyslové revoluce musely ustoupit novým továrnám. Dnes je to však právě malebná krajina, klid zeleně a půvab vod, která do Modřan láká nové rezidenty.

Modřanské fabriky se také ve velkém proměňují v komfortní bydlení. Unikátem je mezi nimi bývalá budova Microna. Původní továrna na letecké přístroje, která stála u samého zrodu letectví v Československu, se dnes se společností PSN proměňuje v luxusní lofty Vanguard Prague. Dominanta Modřan je přitom zasazena nedaleko modřanské vinice a obyvatelům tak vedle luxusu bydlení může nabídnout i luxus přírody.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Odeslat správu
Inspirace pro bohatý život není nikdy dost.

Chceš vědět, když Žít si jako král přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.