Kindergeld neboli německé přídavky na děti

Práce v Německu přináší spoustu výhod, kvůli kterým ji vyhledává tolik Čechů. Nejen více pracovních možností a vyšší průměrné platy, ale i německé přídavky na děti "Kindergeld" převyšují ty české.

Kdo má nárok na pobírání německých přídavků?

Pro pobírání německých přídavků na děti je třeba splnit několik podmínek, které jsou však relativně snadno splnitelné. Buď musíte mít příjmy z Německa jako zaměstnanec, vyslaný zaměstnanec nebo OSVČ a být daňovým rezidentem, nebo mít příjmy z Německa a být v této zemi povinně sociální pojištěn (tehdy nemáte povinnost být rezidentem).

O dávky Kindergeld přitom může žádat kterýkoli z rodičů dítěte, klidně i maminka, která zůstala doma v Česku, pokud její manžel nebo partner splňuje povinnost práce v Německu. Německé přídavky mohou pobírat dokonce i rozvedení, pokud jeden z rodičů pracuje v Německu. Přídavky pobírá následně ten rodič, se kterým děti žijí v domácí péči. Německé přídavky na děti je možné pobírat až do dospělosti, případně až do 25. roku života, pokud dítě studuje na vysoké škole.

Jaká je výška těchto přídavků?

O přídavky se opravdu vyplatí požádat, protože jejich výška je štědrá. Na první a druhé dítě dostanete v roce 2021 219 €, na třetí dítě 225 € a na čtvrté a každé další dítě až 250 € měsíčně. Pokud tedy máte tři děti, dostanete dohromady až 663 € měsíčně, což už udělá rozdíl v rodinném rozpočtu.

Jak o Kindergeld požádat?

Pro Čechy může být složité žádat německé úřady o dávky Kindergeld. Proto je jednodušší oslovit odborníky v této oblasti, např. firmu TJ-Legal, která vám kromě vybavení přídavků Kindergeld pomůže i s podáním německého daňového přiznání (a tedy s vrácením daní), se získáním formuláře U1 nebo s vybavením formalit pro podnikání v Německu.

O německé přídavky Kindergeld můžete požádat až 6 měsíců zpětně, proto pokud vám na ně vznikl nárok, neztrácejte čas a požádejte o ně co nejdřív.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu

Chceš vědět, když TJ-Legal přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.