7.11.2017 21:43

Jak je to s kompresí?

Jsou všude. Černé, svítivě žluté, růžové, zelené. Podkolenky, kraťasy, trička, návleky. Z kompresních materiálů. Nosí je cyklisti, triatlonisti, běžci i strejda od sousedů. Co na nich všichni vidí?

Proč je nosí, k čemu jsou dobré? Je to jenom marketingový trend nebo vážné s něčím pomáhají?

Kompresní materiál najdeš zčásti i na našich cyklo kalhotách „kšanďácích“ (konkrétně technologii Miti tech power). Proč jsme po něm sáhli? Čti dál :).

Materiály, které mají kompresní vlastnosti, se využívají ze dvou důvodů. Jednak podporují krevní oběh, a jsou tedy využívané nejen při sportu. Druhým důvodem je jejich pozitivní vliv na sval a jeho velice laicky řečeno „unavenost“ během výkonu.

Komprese a vliv na svaly

Při zátěži se na svalu tvoří takové mikrotrhlinky. Čím delší dobu je sval v zápřahu nebo je ten zápřah intenzivnější, tím víc se jich vytvoří. A právě tyhle mikrotrhlinky způsobují, že je sval unavený a bolavý. Proto je důležitá regenerace, aby se zase zacelily, a mohlo se jet dál. Kompresní materiál dokáže to, že se jeho působením sval „stáhne“ a trhlinky se nedělají v takové míře, a ne tak rychle. Do určité míry je tedy schopný oddálit únavu a ty dojedeš dál :).

Komprese a vliv na krevní oběh

Například kompresní podkolenky neuvidíš jen u sportovců, ale často je lidi využívají na cesty, když musí dlouho sedět nebo stát. Proč?

Bude- li materiál působit mírným tlakem, o něco se zrychlí žilní oběh, a tím pádem krev nebude zůstávat v končetinách, ale bude se vracet k srdci.

Krev svaly okysličuje a zároveň z nich odvádí toxiny. Zrychlení tohoto procesu umožní pozdější nebo dokonce žádný výskyt křečí. Sníží se taky náchylnost svalu ke zranění. Při dlouhém sezení nebo stání se vyhneš otokům a následné bolesti nohou.

Těch benefitů je celkem dost, nečekej ale, že kompresky (ať už kalhoty, podkolenky, nebo trička) odedřou všechnu práci za Tebe nebo že z Tebe udělají superhrdin(k)u. Všechno jde i bez nich, jen s tímhle materiálem to bude o trošku komfortnější :).

Ať to šlape!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Jsme parta nadšenců, kteří žijí sportem. Chceme spojovat lidi, kteří se rádi hýbou a zároveň u toho chtějí dobře vypadat, lidi, které baví, když jsou sami sebou.

Chceš vědět, když MOOQsport přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.