Je potřeba se jednou za čas detoxikovat pro podporu zdraví i hubnutí?

Jsou detoxikační programy zapotřebí a je možné, že jsou naše těla zamořeny škodlivými látkami a toxiny, kvůli kterým máme pár kil navíc nebo nás trápí různé nemoci?

Neuplyne týden, abychom v reklamních spotech v televizi, v příspěvcích ze sociálních sítí, reklamách na Internetu nebo v módních časopisech nedozvěděli, že je čas na zbavení se škodlivých látek a přebytečných kil pomocí detoxu.

Zvídavý člověk se pak logicky zajímá, jestli jsou takové detoxikační programy zapotřebí a jestli je možné, že jsou naše těla zamořeny škodlivými látkami a toxiny, kvůli kterým máme pár kil navíc nebo nás trápí různé nemoci?

Skrývá se na konci detoxikačního programu pevné zdraví a vytoužená postava?

Každý detoxikační program slibuje něco trochu jiného. Většina detoxů nás má především zbavit toxinů, zanešených střev, škodlivých látek a přebytečných kil. Po detoxu máme také najít ztracenou chuť do života a cítit nával životní energie.

A tak tu máme například detoxy podle celebrit, které nás promění v bohyni. „Největší VIP fešandy vědí, že stačí vydržet dva, tři dny a v zrcadle se skoro nepoznáš!“ říká článek na webu femina.cz. Kdo by pak po takovém třídenním detoxu nezatoužil?

Beyoncé nedá dopustit na populární Master Cleanse program, kdy 3 dny nic nejí a pouze pije nápoj složený z vody, čerstvé citrónové šťávy, javorového sirupu a špetky kajenského pepře. Za den bychom podle autorů programu neměli vypít více než 6-12 sklenic.

Gisele Bündchen, bývalá manželka Leonarda DiCapria, údajně za svůj vzhled vděčí právě detoxům, konkrétně Martha’s Vineyard Detox. O co jde? Základem je pití ovocných a zeleninových šťáv, bylinkových čajů, zeleninových polévek a antioxidačních drinků, které lze koupit na stránkách autora detoxikačního programu.

Do zástupu detoxikujících se celebrit patří třeba Gwyneth Paltrow, Demi Moore, Anne Hathaway, Oprah Winfrey a Megan Fox, která sází na pití octové vody.

Kdo by pak také nesáhl po detoxu, aby vypadal stejně sexy jako Beyoncé nebo Megan Fox.

Jenže zhubneme a pročistíme se díky detoxům?

Je jasné, že po nějaké době detoxu v podobě popíjení různých šťáv nebo speciálních bylinek od samotných šamanů z dalekého pralesa nám bude ukazovat váha klidně o několik kilogramů menší hmotnost. Ještě než kliknete na objednání detoxikačního čaje, čtete dál, ušetříme vám peníze.

Co detox udělá s naší hmotností?

Detoxy jsou často rapidní diety ve formě nápojů s nízkým obsahem energie, které třeba v podobě Master Cleanse programu dosahují zhruba dvacetinu našeho energetického příjmu. Po několika dnech detoxu pak dochází k vyprázdnění obsahu trávicí soustavy, ztrátě svalového a jaterního glykogenu, což je zásobní energie ve formě sacharidů a na ní navázané tělesné vody.

Když máme po několikadenním detoxu například o 5 kilogramů méně, je to z drtivé většiny právě tělesná voda, zásobní energie a obsah našeho zažívání, nikoliv 5 kilogramů tuku. A jakmile se po detoxu vrátíme k běžnému životnímu stylu, váha se zase stabilizuje na číslo před detoxem.

Nejúčinnější detox ověřený evolucí. Používá ho každý člověk každý den

Příroda je mocná čarodějka, a tak naše těla vybavila jakousi „detoxikační soustavou“, která nás detoxikuje bez přestávky 7 dní v týdnu a 24 hodin denně.

Co se skrývá za detoxikační soustavou?

 Játra

 Ledviny

 Plíce

 Kůže

 Lymfatický systém

 Trávicí soustava

Hlavní roli v přirozené detoxikaci organismu hrají játra a ledviny, o které bychom měli pečovat zdravým životním stylem. Veškeré škodlivé látky z organismu tak spolehlivě odvedou právě výše zmíněné orgány, nikoliv popíjení bylinkových čajů za svitu úplňku a šamanských rituálů.

Ale co ty škodliviny a toxiny, které máme usazené v těle?

Velmi pravděpodobně nemáme. Jako toxin můžeme chápat látku, nejčastěji jed, pocházející z přírody, nebo xenobiotikum, tedy látku vyrobenou člověkem, kterých nás má detox zbavit. Jenže naše těla si netvoří zásobu toxinů (nejsou sebevrazi), těch se zbavíme přirozeným detoxem našimi orgány.

Je ale pravda, že v naší tukové tkáni se může nacházet určité množství (daleko menší než si můžeme myslet) těžkých kovů, jelikož tuk plní pro ostatní orgány ochranou roli. Tedy při styku s látkami toxické povahy brání přetížení zejména jater tím, že se toxiny do tukové tkáně uloží. Během hubnutí tak může být hladina těchto škodlivin (polutantů) zvýšená právě kvůli odbourávání jejich úložiště (tělesného tuku) (Cheikh Rouhou et al., 2016; La Merrill et al., 2013).

To ale znamená pouze to, že bychom během hubnutí měli jíst dostatek zeleniny, ovoce, vlákniny a bílkovin, které obsahují látky podporující činnost naší přirozené detoxikační soustavy. Žádný detox z nás tyto potencionálně uložené toxiny nevyžene, stejně tak jako vymítači ďábla nevyženou “ďábla z těla”.

Nicméně jako vždy platí, že dávka dělá i z neškodné látky jed. Vždyť se můžeme upít i obyčejnou vodou. Záhadu toxinů a hubnutí během detoxu jsme rozlouskli stejně rychle, jako Hurvínek s Máničkou našli zatoulaného Žeryka (Garigan & Ristedt, 1999).

Jaké „detoxy“ ale mají opravdu smysl?

Nezdravým životním stylem v celé šíři tohoto pojmu si zakládáme na zdravotní problémy našeho těla i duše. Ve světě najdeme řadu až zdánlivých detoxů, které pro naše zdraví mají opravdu smysl. Které to jsou?

Digitální detox představuje odpojení se nebo ideálně naučení se zacházet a využívat Internet a sociální sítě k našemu prospěchu, nikoliv  k sebepoškozujícímu jednání. Každý žijeme vlastní životy a neustále se ztotožňovat nebo napodobovat své vzory ze sociálních sítí fakt není na místě  stejně, stejně jako není na místě na sociálních sítích neustále viset.

Suchý únor alias detox od alkoholu je pro lidi, kteří alkoholu nedali stopku, prospěšným obdobím. Vždyť alkohol je ve své podstatě toxická látka, která má negativní vliv na činnost zejména našich jater, mozku a dalších orgánů. Konzumaci alkoholu je fajn minimálně omezit nebo vyloučit úplně.

Detox od kouření pomůže prodloužit kvalitní život každému z nás. Kuřáci si ničí nejen plíce, ale i oběhové systémy. Bohužel kvůli pasivnímu kouření jsme těmto vlivům vystaveni téměř všichni.

Sociálním detoxem od toxických lidí se zbavíme lidí, kteří nás pomyslně táhnou ke dnu. Nikdo ve svém životě nepotřebuje lidi, kteří člověka napadají, urážejí, citově vydírají a mají zničující vliv na jeho psychiku.

Jak na opravdový detox během celého roku?

To je celkem jednoduché. Jelikož naše tělo detoxikují zejména játra stejně dobře, jako Chuck Norris dává kopance s otočkou, je zapotřebí se o svá játra a další orgány starat.

Co je potřeba ke kvalitnímu celoročnímu detoxu?

Omezit pití alkoholu a kouření, ideálně však ze svého života vyloučit.

Jíst co nejméně vysoce průmyslově zpracovaného jídla v podobě rychlého občerstvení, uzenin, mražených jídel, sladkostí, cukrovinek, sladkého či slaného pečiva a slazených limonád.

Jíst co nejvíce zeleniny, ovoce, vlákniny a dostatečné množství bílkovin pro podporu přirozené detoxikace.

Co nejvíce se přirozeně hýbat, využívat nohy jako dopravní prostředek a pravidelně se věnovat oblíbené sportovní aktivitě.

Spát každý den 7 –9 hodin.

Dělat věci, které nás baví a dělají nás šťastnými.

Co si z toho vzít?

Tajemství zdravého a štíhlého těla se neskrývá v dalším detoxu ale v dlouhodobě zdravém a aktivním životním stylu. Všechny detoxy, které nám slibují „hubnutí nebo očistu od škodlivin“, nám pouze mažou med kolem huby.

Po několikadenním detoxu ztratíme i několik kilogramů, jedná se však o obsah trávicího systému, tělesnou vodu a zásobní energii ve formě sacharidů, ale téměř žádný tuk.

Naše těla nejsou prolezlá toxiny a na přirozené detoxikaci pracují především naše játra a ledviny, které bychom měli podpořit zdravým životním stylem a ušetřené peníze za detoxikační kůry si užít cestováním nebo jiným smysluplným způsobem.

Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku.

Zdroje:

Garigan, T. P., & Ristedt, D. E. (1999). Death from hyponatremia as a result of acute water intoxication in an Army basic trainee. Military Medicine, 164(3), 234–238.

Cheikh Rouhou, M., Karelis, A. D., St-Pierre, D. H., & Lamontagne, L. (2016). Adverse effects of weight loss: Are persistent organic pollutants a potential culprit? Diabetes & Metabolism, 42(4), 215–223. https://doi.org/10.1016/j.diabet.2016.05.009

Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), 675–686. https://doi.org/10.1111/jhn.12286

 Kreitzman, S. N., Coxon, A. Y., & Szaz, K. F. (1992). Glycogen storage: Illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. The American Journal of Clinical Nutrition, 56(1), 292S-293S. https://doi.org/10.1093/ajcn/56.1.292S

La Merrill, M., Emond, C., Kim, M. J., Antignac, J.-P., Le Bizec, B., Clément, K., Birnbaum, L. S., & Barouki, R. (2013). Toxicological Function of Adipose Tissue: Focus on Persistent Organic Pollutants. Environmental Health Perspectives, 121(2), 162–169. https://doi.org/10.1289/ehp.1205485

Tinsley, G., Urbina, S., Santos, E., Villa, K., Foster, C., Wilborn, C., & Taylor, L. (2019). A Purported Detoxification Supplement Does Not Improve Body Composition, Waist Circumference, Blood Markers, or Gastrointestinal Symptoms in Healthy Adult Females. Journal of Dietary Supplements, 16(6), 649–658. https://doi.org/10.1080/19390211.2018.1472713

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Jsme parta nadšenců, kteří žijí sportem. Chceme spojovat lidi, kteří se rádi hýbou a zároveň u toho chtějí dobře vypadat, lidi, které baví, když jsou sami sebou.

Chceš vědět, když MOOQsport přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.