Dřevěné šperky: Kus přírody a poklona řemeslu

Minimalistický design, řemeslná výroba a přírodní materiály. To jsou dřevěné šperky české značky BeWooden.

Řešíš, odkud pochází věci, které nosíš? Jestli vznikly ve sweatshopu někde v Číně nebo je vyrobili řemeslníci, kteří se nebojí za svou práci postavit? Čím dál víc lidí se nad těmito tématy zamýšlí a kupuje si raději doplňky od malých značek. Dnes se podíváme na jeden takový příklad: designovku BeWooden z Beskyd.

Poctivé české značky nevymřely. Chceš důkaz?

BeWooden je jedna z hodnotově nejsilnějších značek u nás. Produkty rozhodně nesekají jako Baťa cvičky: vše dělají ručně a každý kus je proto originál. Zákazník u nich vždy přesně ví, kde byl daný kus vyroben a z čeho. Chodící důkaz toho, že masová výroba ještě poctivé řemeslo v Česku nevyhubila.

Drtivá většina produkce BeWooden se odehrává u nás. Konkrétně v Beskydech, ke kterým mají zakladatelé značky speciální vztah a místní přírodou se často inspirují. Když třeba musí nějaký komponent pořídit ze zahraničí, zakládají si na výběru zodpovědného a transparentního dodavatele.

Když design vrací práci. Zapomenutým řemeslníkům

V nabídce BeWooden najdeš vše od broží po dřevěné šperky. Značka si jede svůj přírodní, minimalistický styl a právě nezaměnitelný design je důvodem, proč ji vyhledává čím dál víc zákazníků. Za pár let, co jsou na trhu, se kromě Česka dostali i do Skandinávie, kde si lidi na styl potrpí.

Jednoznačnou předností BeWooden šperků je jejich řemeslné zpracování: i ten nejjemnější šperk je vyroben ručně a jeho detaily musí být naprosto bezchybné. BeWooden proto pod sebou sdružuje profese, o kterých jsme naposledy slyšeli na exkurzi do skanzenu: šperkaře, brašnáře, truhláře, knihaře…

Dřevěný šperk je fér k naší přírodě

Mořený dub, ořech nebo exotické zebrano. Každý dřevěný šperk je vyroben z jiného typu dřeva a má svou nezaměnitelnou kresbu. Veškerý materiál pochází z přírody, ale BeWooden rozhodně kvůli šperkům lesy nekácí: pracují hlavně s nadbytečným dřevem z dílen napříč Českem. “Pro někoho odpad, pro jiného poklad,” píšou na svém webu a my takovému přístupu rozhodně fandíme!

Z kusu dřeva, který stolař považoval za nepoužitelný, jsou v BeWooden schopni vytvořit desítky elegantních dřevěných šperků. Vdechují tak nový život kusům, které by bývaly zpracovány do dřevotřísky.

Minimalistická geometrie přírody

Dřevinám kontrastuje chirurgická ocel, která ještě více podtrhuje jemnost šperků. Výrazné jsou také díky geometrickým tvarům: například trojúhelníku nebo hexagonu, který se v přírodě často opakuje – představ si například včelí úl. Dokonalost přírody se tak opět podepisuje na designu BeWooden. Značka vybírá z přírody to nejpodstatnější a destiluje to do zcela nové, moderní podoby.

Pokud hledáš originální tip na dárek, dřevěné šperky od BeWooden jsou podle nás rozhodně dobrou volbou. Jejich koupí totiž podpoříš lokální značku, která se nebojí šlapat si vlastní cestu.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Radim Vratimov přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.