Nádrže na dešťovou vodu

Využijte toho, když prší, a nasbírejte si dešťovou vodu. Poradíme Vám jak vybrat správnou nádrž, tak aby vyhovovala vašim potřebám.

Nádrže na dešťovou vodu jsou ekonomické řešení pro místa, kde nejsou kanálky pro odtok vody a při přívalových deštích se těžko vsákne do země. Díky dešťové vodě, kterou si do nádrže nasbíráte, navíc ušetříte až 50 % pitné vody na horší časy.

Typy nádrží na dešťovou vodu

Nádrže na dešťovou vodu dělíme podle 2 kritérií:

· Podle typu nádrže

· Podle velikosti nádrže

Existují 3 druhy nádrží na dešťovou vodu: samonosné, k obetonování a dvouplášťové. Velikosti se pak pohybují od 2 000 l do 20 000 l.

Samonosné nádrže na dešťovou vodu

Samonosná nádrž na dešťovou vodu se nejlépe hodí do země, kde nejsou spodní vody ani jílovitá nebo písčitá půda. Usazují se do ztvrdlé základové betonové vrstvy. Po usazení pak začnete nádrž plnit a obsypávat zeminou.

Nádrže na dešťovou vodu k obetonování

Pokud máte pozemek s velkým statickým zatížením a nachází se na něm hlavně skalnatá podlaží a svahy, jsou nejlepší volbou nádrže na dešťovou vodu k obetonování. Usazují se stejně, jako samonosné nádrže, na ztvrdlou betonovou desku, a navíc se ještě musí obetonovat po obvodu pláště a víka.

Dvouplášťové nádrže na dešťovou vodu

Dvouplášťové nádrže na dešťovou vodu jsou ideální do země, kde se nachází spodní vody. Žádný problém nepředstavuje ani jílovitá nebo písčitá půda. Usazuje se na betonovou desku, a je důležité, aby dno jámy a vrstva betonu byla v jedné rovině. Před napouštěním pak podepřete strop zevnitř dřevěnými trámky.

Jak užívat nádrže na dešťovou vodu

Nádrže na dešťovou vodu můžete využívat po celý rok. Největší využití má samozřejmě na jaře a na podzim, kdy jsou srážky nejčetnější. Jakmile přívalové deště nádrž naplní, je potřeba vodu co nejrychleji odčerpat – přelít do jiné nádrže nebo využít. Budete mít tak nový prostor pro další dešťovou vodu. Všechno záleží také na intenzitě a četnosti srážek ve vaší oblasti a velikosti odvodňované plochy.

Pro shromažďování dešťové vody je nejlepší umístit nádrž pod zem. Teplota vody tam zůstane stabilní a díky tomu, že se k ní nedostane sluneční světlo a teplo, bude mít pořád tu nejlepší kvalitu a nezkazí se.

Jak vybrat typ a velikost nádrže na dešťovou vodu?

Typ a velikost nádrže na dešťovou vodu vybírejte podle těchto bodů:

· Intenzita a četnost srážek ve vaší oblasti

· Velikost odvodňované plochy

· Typ půdy na pozemku, kde chcete nádrž umístit

· Odhadovaná spotřeba – na co všechno budete dešťovou vodu využívat

· Výskyt podzemní vody a výška její hladiny

Nejdřív si určete typ nádrže, který se nejlépe hodí pro druh půdy, kterou na pozemku máte. Přes to nejede vlak. Každý typ snese něco jiného, proto to je nejdůležitější faktor pro výběr. Hned potom se zamyslete nad tím, jak moc u vás prší a na co všechno budete vodu využívat.

Na víkendové chatě s malou zahrádkou, kde neplánujete dešťovou vodu využít jinak, vám vystačí nádrž s objemem 2 000 l. Pokud ale chcete šetřit pitnou vodu i ve vašem rodinném domku, máte větší zahradu, chcete vodu napojit i do domácnosti a máte dostatečně velkou odvodňovací plochu a nesužují vaši vesnici období sucha, nebojte se sáhnout po nádrži s objemem 15 000 l.

Na vás je pak i výběr tvaru nádrže – můžete si zvolit hranatou nebo kruhovou.

Využití dešťové vody

Dešťovou vodu můžete kromě konzumace využít na cokoliv – na zalévání zahrady, mytí auta, nádobí, podlahy nebo jako užitkovou vodu do domu. V tom případě oddělte vnitřní rozvod od pitné vody. Jinak by dešťová voda mohla natropit spoustu neplechy.

Závěrem

Plastové nádrže jsou ideální pro všechny, kteří hledají ekonomické řešení pro sběr a využití dešťové vody. Mají také pozitivní vliv na životní prostředí – přestanete plýtvat pitnou vodu na zalévání zahrady nebo mytí nádobí, a raději s ní uhasíte žízeň. Zásoby dešťová voda se také hodí v letních měsících, kdy se rádi osvěžíme.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Radim Vratimov přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.