21. století nabízí cestování (takřka) bez omezení. Přesto se vrací i k dávným tradicím

Moderní cestovatelé putují světem jako poutníci, s pomocí letadel, lodí, automobilů a dalších technických vymožeností, s permanentním připojením na internet a online dokumentací na sociálních sítích.

Čím dál častěji se však cestovatelé také vracejí i k původnímu významu poutnictví a do světa se vydávají pěšky, s minimálním vybavením.

V poslední letech také zažíváme renesanci slavné svatojakubské pouti, která má cíl ve španělském Santiagu de Compostela. Má to být cesta až na samý konec světa, protože jako konec světa bylo Santiago na pobřeží Atlantského oceánu v minulosti vnímáno.

View this post on Instagram

2️⃣5️⃣ de Julio Día de Galicia. . Nosotros no podemos hacer más que recomendaros ir 🙌🏻, y que lo conozcáis vosotros mismos. . Tenemos de todo, islas 🌴 paradisiacas, montaña ⛰ , comida rica 🐙y bebida propia 🍷. . No queremos convenceros, pero visitar vuestro mapa 🗺 de la bio para poder organizarlo 📝. . . . . . . . #getlostnow #great_captures_spain #thetraveltag #creativetravelcouples #mrwonderfulcities #coupletravelgoals #thetravellingnomads #iamtb #travelblogger #travelrepost #taboadasroad #destinationearth #trip #love #landscape #travelcouple #picoftheday #mountain #roadtrip #lifestyle #traveladdict #instatravel #travelgram #beautifuldestinations #adventure #nature #iamtb #santiagodecompostela #galicia #diadegalicia #santiagoapostol

A post shared by TRAVEL COUPLE ♥ CRIS & DIEGO 💍 (@taboadasroad) on

Camino de Santiago

Svatojakubská poutní cesta, cesta do Santiaga, španělsky Camino de Santiago, se dokonce stala součástí světového kulturního dědictví UNESCO. I to zvýšilo popularitu této pradávné cesty. Přispěl k ní i papež Jan Pavel II., jeden z nejslavnějších poutníků do Santiaga de Compostela.

Křesťané v Santiagu, kde má hrob apoštol Jakub, hledají zdraví. Putují sem také proto, aby se očistili od svých hříchů.

Očista je však smyslem putování i těch poutníků, kterým křesťanské ideály nic neříkají.

Moderním poutníkům jde o očistu od příliš rychlého životního tempa, konzumního světa, ale i mentální a duchovní očistu. Je na každém, jak cestu pojme, jakou se vydá trasou nebo jak dlouhá bude.

Každý na svatojakubské cestě dostane příležitost srovnat si myšlenky a životní priority, odhalit své fyzické limity, ale i část své skryté duše. Bez většího úsilí to vše totiž po stovkách kilometrů pěšky přichází. Se sebepoznáním se objevují také puchýře...

Minimalismus prakticky

Každý kilogram zátěže se na svatojakubské cestě pronese. I bez batohu dostanou chodidla a klouby poutníka pořádně zabrat. Lékárnička, zejména náplasti, tak patří k základnímu vybavení poutníka. Bez toho to ani s principem minimalismu dost dobře nepůjde.

Vodu a jídlo na cesty může doplnit i bylinka, které je připisován duchovní význam. Jde o kadidlo se vznešenou vůní, která provází různé obřady a rituály.

Kadidlovník pilovitý, boswellia serrata se jako pryskyřice využívá v kostelech jako očistné vykuřovadlo, má však také silné protizánětlivé účinky a schopnost mírnit otoky kloubů. Jako bylinka na klouby se boswellia serrata na poutnické cestě bude hodit. V praktické podobě kapslí přitom neváží skoro nic.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Věčný hledač a objevitel.

Chceš vědět, když Radka ETC. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.