Kde v Praze najít klid na vzdělávání a studium? Přinášíme přehled pražských studoven

Domácí prostředí nenabízí vždy ideální podmínky pro mentální činnost. Své o tom ví každý, kdo se o to někdy pokusil. Doba koronaviru a pandemických restrikcí nás o tom jasně přesvědčila.

Nové prostředí podporuje nové myšlení

Nové prostředí může posunout myšlenky novým směrem. Změnit místo může povzbudit mozek k novým nápadům a lepší kreativitě. Taková prospěšná místa bezpečí, klidu a kreativity se dají najít po celé Praze. Studovny využívají klasicky studenti, ale přijdou vhod každému, kdo se chce posunout z místa a zapracovat na sobě.

Jako praktické studovny pro veřejnost se uplatňují různé kavárny, ideálně s vyčleněnou zónou klidu. Oblíbené jsou zvláště literární kavárny, kde intelektuální atmosféra podněcuje činnost mozku. Tradičně jsou studovny součástí knihoven, ale v Praze se vyskytují i v originálních verzích, například jako Skautský institut na Staroměstském náměstí.

Skautský institut a jeho čítárna

Oáza klidu v samém centru Prahy. Tak uvádí své prostory Skautský institut na Staromáku a nabízí veřejnosti také celou řadu zdarma přístupných akcí. V březnu se zaměřují na politická, environmentální a umělecká témata. Nechybí přednášky o Ukrajině, ale ani meditace nebo zpěv. Mezi Malým náměstím a náměstím Franze Kafky je připravena i čítárna s občerstvením, kde se dá posedět i na venkovním dvorku a na pavlačích. Otevřeno je tady denně od 9 do 22 hodin.

Cafedu: Kavárna a studovna v jednom

Studijní prostředí mohou nabídnout i kavárny, zvláště kavárna a studovna v jednom, jako je Cafedu v lokalitě Praha 2 Vinohrady, leží přímo na tramvajové zastávce Muzeum a vedle prostoru pro studium a vzdělávání nabízí i pozoruhodné výhledy na Prahu.

Součástí horního patra kavárny je neprůchozí chill zóna s kapacitou 20 lidí na sezení. Zásuvky a wifi jsou samozřejmostí. To platí i pro pracovnu a studovnu, která je od ruchu kavárny oddělená. Studovna je otevřena každý den nonstop včetně víkendů a všech svátků. Je přístupná po registraci nebo zaplacené rezervaci. Vedle diskuzní zóny v ní najdete i tichou zónu, kde by neměl vyrušovat ani šepot.

Městské knihovny a ty další

Vedle klasických studoven jednotlivých vysokých škol v Praze se dá hledat klid pro studium a vzdělávání také mezi knihovnami. Jen Městská knihovna je dostupná prostřednictvím 41 poboček po celé Praze. Stejně jako ústřední pobočka v centru města na Mariánském náměstí je i na ostatních pobočkách vedle knih k dispozici také zdarma připojení k internetu. Městská ústřední knihovna je spolu s s Národní knihovnou tou největší v Praze. Ten největší klid přitom skýtá hlavně právě Národní knihovna České republiky (Klementinum) se starobylými i supermoderními studovnami.

Moderní prostředí najdete i v Dejvicích. Národní technická knihovna je s fondem čítajícím přes 1,1 milionu svazků největší knihovnou technické literatury v České republice. Dejvický kampus doplnila v roce 2009, aby mj. nabídla i pestrou paletu studijních míst. Oceňovaná je především noční studovna s nonstop provozem. Monumentální budova se skleněným pláštěm skrývá tichou studovnu, individuální, ale i týmové studovny.

Dejvický kampus

Národní technická knihovna je zasazena přímo v centru univerzitního kampusu, kde sídlí také České vysoké učení technické, Vysoká škola chemicko-technologická, Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy nebo Ústav organické chemie a biochemie AV ČR. Dejvice jsou se svým kampusem centrem vědy a vzdělávání nejenom v kontextu Prahy a Česka, ale celé Evropy. I proto také reprezentují žádanou rezidenční lokalitu.

Pokud se i vy chcete usídlit v místě na dosah vzdělání a studiu, máte nyní neopakovatelnou příležitost. Na dejvické ulici s příhodným názvem Studentská nyní realizuje výjimečný rezidenční projekt společnost PSN.

Jen několik málo minut chůze od Vítězného náměstí je situován projekt BackYard Dejvice, který reprezentuje dynamiku života ve městě a současně skýtá i tolik potřebné poklidné zázemí. Puristická architektura je provázaná s náladou zeleného vnitrobloku, který vedle grill zóny nabízí i místa pro piknik a posezení. 

Vnitroblok ještě násobí komfort 40 exkluzivních bytů o rozměrech od 13,9 m2 do 52 m2 a dispozicích 1+kk až 2+kk. Vybrat si ten svůj můžete tady.

Architekti společnosti PSN se přitom pro inspiraci vydali až do Velké Británie, která je domovem těch nejprestižnějších univerzit světa. 

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Odeslat správu
Věčný hledač a objevitel.

Chceš vědět, když Radka ETC. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.