Ruská modrá kočka stojí majlant. Kočičí carevna se smaragdovýma očima má však co nabídnout

Existuje nespočet kočičích plemen, mezi ty nejstarší řadíme plemeno nazývané ruská modrá kočka, která byla také kočkou ruských carů. Není divu, že jde také o jedno z nejdražších kočičích plemen.

Ano, je z Ruska, ačkoliv ne tak docela

Ruská modrá kočka, dříve označovaná jako archangelská kočka (Archangel Cat) má domov v ruském městě Archangelsk. Právě tady údajně mělo plemeno vzniknout přirozenou cestou. Kočka je však spojována také s Vikingy, Finskem a Norskem.

Aby toho nebylo málo, dostala se z přístavu Archangelsk mimo jiné do Anglie. V době, kdy archangelská, tedy ruská modrá kočka byla před vymizením, tedy po druhé světové válce, ji zachránila britská kočka. Právě ta se stala, spolu se siamskou kočkou a dalšími plemeny z Evropy, základem nového šlechtění plemene ruská modrá kočka. Ale pozor, říká se jí také kočka maltézká modrá nebo španělská modrá (pozor, neplést s francouzskou, resp. kartouzskou kočkou).

Ani s tou modrou to není jen tak

Ruská modrá kočka má již dle svého označení typicky modrou barvu srsti. Přestože standard (zatím) jinou barvu nepovoluje, vyskytují se i kočky bílé nebo černé srsti. To aby to s tou ruskou modrou nebylo tak jednoduché. Mnoho koťat, i těch modrých, se navíc nezřídka rodí s barevnou kresbou. Ta se však s časem vytrácí, zpravidla zmizí během prvního roku kotěte.

Zvláštností není jen barva, ale i výjimečná hebkost srsti ruské modré kočky. Jako jediná kočka má srst dvojitou, a to takovou, že krycí srst i podsada jsou ve stejné délce. Úchvatně hebkou modrošedou srst kočičí carevny doplňují i zářivé oči, vždy v zelené barvě.

Hýčkání kočičí carevny...

Nádherná srst se stříbrným leskem nevyžaduje zvláštní péči. Aby se však skutečně leskla, bude kočka potřebovat kvalitní stravu s vysokým obsahem živočišných bílkovin. I ruská modrá kočka je masožravec, který ve stravě potřebuje zejména maso.

Právě s myšlenkou na to, že kočka je masožravec, byly sestaveny unikátní receptury českého krmiva pro kočky Nativia. Nenajdete v nich žádné rostlinné bílkovinné náhražky, zato jsou obohaceny o probiotika a prebiotika pro zdravé trávení a střevní mikrobiom. Nabízí také obsah omega 3 nenasycených mastných kyselin nebo přírodní antioxidant astaxantin ve speciální ingredienci - sušený arktický kril. Kočka, která má původ v ruském přístavním městě a navíc předky plavící se po moři i s Vikingy, by právě tuto složku mohla opravdu ocenit!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Věčný hledač a objevitel.

Chceš vědět, když Radka ETC. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.