20.2.2020 03:52

4 zaručené tipy, jak podnikat efektivněji než doposud

Podnikatele můžeme rozdělit na dvě pomyslné skupiny. První, mnohem menší skupina, má nálepku „úspěšní“. V druhé, mnohonásobně početnější skupině, naříkají podnikatelé, kterým se příliš nedaří.

Jaký je mezi nimi rozdíl? Je snad úspěch podmíněn tím, že se jedinci z první skupiny narodili s podnikatelskou krví, zatímco ostatní byli předurčeni k tomu, aby se z nich stali zaměstnanci? Někteří zřejmě ano, nicméně hlavním důvodem neúspěchu je fakt, že drtivá většina lidí skáče do byznysu po hlavě. Bez jakékoliv přípravy, studia klíčových aspektů daného oboru a často i bez naděje a motivace. Spousta podnikatelů paradoxně vzdává boj ještě před začátkem první bitvy.

Chyby, přešlapy a neuvážená rozhodnutí dělá téměř každý. Mýlit se je zkrátka lidské. Jen málokdo se však z podnikatelských omylů poučí a ještě méně lidí se jim snaží předcházet. A právě proto krachuje naprostá většina firem. V České republice jich do prvního roku skončí polovina a během prvních pěti let cca 95 %. Jiné zdroje včetně Forbesu a Huffington Post uvádí, že v zahraničí panuje obdobná situace: životnost 90 % start-upů není delší 120 dní.

Jakých chyb se podnikatelé dopouštějí nejčastěji? Je to velmi individuální. Někomu může pomoct elektronická fakturace, jiní mají agendu v pořádku a měli by se pozastavit spíše nad způsobem myšlení. Následující tipy sice nejsou zaručeným receptem na úspěch, ale i tak díky nim můžete výrazně zefektivnit podnikání a urychlit dosažení lepších výsledků.

1. Dělejte jen to, v čem jste dobří, zbytek outsourcujte

Přijměte fakt, že do práce, kterou budete dělat s nechutí, nikdy nedáte sto procent. Naprosto zásadní moment je proto výběr oboru. Neměli byste se pouštět do něčeho, v čem se neorientujete a co vás nebaví.

Zároveň se smiřte s tím, že se určitým věcem nevyhnete. Jednou z nich je účetnictví – evidence a vystavování dokladů a další záležitosti, které jsou nedílnou součástí agendy. Naštěstí pro vás si můžete usnadnit život sofistikovanými aplikacemi. Vhodně zvolený fakturační software vám ušetří spoustu času i námahy. A o zbytek se postará účetní.

2. Soustřeďte se na jednu věc

V hlavě máte tisíce skvělých nápadů, jen je realizovat. Příliš mnoho aktivit však zbytečně omezí potenciál ostatních. Uspět sice můžete i s více projekty, ale mnohem pravděpodobněji se vám to podaří s jedním. Inspirujte se velikánem, jako byl Steve Jobs. Soustředil svou energii na to, co uměl nejlépe, a právě díky tomu posunul Apple mezi nejúspěšnější firmy na světě.

3. Konkretizujte své cíle

Jednou z největších podnikatelských chyb je podnikání bez konkrétních cílů. Pokud se potácíte od ničeho k ničemu a nemáte ucelenou představu o tom, kam chcete byznys posunout, není divu, že stojíte na místě. Na začátku každého projektu jsou dlouhodobé cíle (dosažitelné za měsíce až roky), jejichž dosažení vám usnadní krátkodobější mety (tzn. cíle, které splníte za týdny až měsíce). Stanovte je tak, aby byly realistické a měřitelné.

4. Trpělivost přináší růže

Nebo ovoce? Obojí. Podstatné je, že se přísloví zakládá na pravdě. Podnikatelé si často neuvědomují, že za úspěchem ostatních jsou léta tvrdé dřiny. Až na výjimky se nikdo milionářem přes noc nestane, k dosažení cílů vedou trpělivost a vytrvalost.

Budete-li se podnikání věnovat soustavně, úspěch nakonec přijde. Opět se můžete inspirovat slavnými: zakladatel jednoho z největších zasilatelských obchodních řetězců Jeff Bezos by se nikdy nestal nejbohatším mužem světa, kdyby své podnikání „zabalil“. Přitom k tomu měl pádný důvod. Svůj Amazon buduje od roku 1994 a v roce 2001 prožíval potenciální krach. Karta se nakonec obrátila a Bezosovo impérium narostlo do obřích rozměrů. Buďte jako on, zakousněte se do svého byznysu a za čas budete na dobu, kdy se vám příliš nedařilo, vzpomínat s úsměvem na rtech.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Adam V. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.