25.11.2019 06:56

4 zásadní pravidla, jak tisknout levně a ještě levněji

Tisknete na denní bázi a máte pocit, že náklady výrazně převyšují limit, který jste si stanovili? Hoďte se do klidu a začněte se řídit následujícími tipy.

Samozřejmě je nemusíte aplikovat všechny, ale logicky platí, že čím více úsporných opatření učiníte, tím větší částku ušetříte. Jdeme na to!

1. Pořiďte si správnou tiskárnu

Používat vhodné zařízení je základ, přes to nejede vlak. Pro tisk černobílých dokumentů je ideální laserová tiskárna, pro fotky a obrázky zase inkoustovka. Zároveň zvažte, zda se vám nehodí i skener, kopírka a další funkce, které jsou nedílnou součástí tzv. multifunkcí. A pamatujte, že nejlevnější tiskárna může být dražší než ta s mnohem vyšší cenovkou. Spíše než na pořizovací cenu hleďte na provozní náklady.

Zdaleka největším žroutem peněz jsou tiskárny s trojbarevnými inkousty. Mnohem ekonomičtější jsou kazety pro jednotlivé barvy. Když vám dojde konkrétní barvy, vyměníte jen jednu kazetu.

2. Neutrácejte za originální náplně a tonery

Cartridge a náplně do tiskáren mají na náklady za tisk naprosto zásadní vliv. Originální zboží (tzn. z produkce výrobců tiskáren) bývají velmi drahé. Mnohem (až několikanásobně) levnější jsou tzv. alternativní neboli neoriginální náplně do tiskáren. Kvalita tisku přitom nemusí nijak utrpět, v případě kvalitních náplní a cartridgů je srovnatelná s originálními kazetami.

3. Pohrajte si s režimem tisku

Nepotřebujete-li právě tisknout dokument ve vynikající kvalitě, nezdráhejte se používat režim „koncept“ (může se jmenovat jinak v závislosti na konkrétním software). Jinými slovy – měňte kvalitu tisku, ušetříte za barvu.

4. Nakupujte ve velkém

Prodejci spotřebního materiálu do tiskáren obvykle nabízí tonery a cartridge ve větších baleních (tzv. multipacky) za výhodnější cenu než jednotlivě. Škoda toho nevyužít, nebo ne? Když se zásobíte, nebudete muset neustále řešit nákup.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Adam V. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.