Mikrobiom – co o něm nevíte (a měli byste vědět)?

Na každou buňku lidského těla připadá deset buněk mikroorganismů. Lidské tělo je hostitelem nejrůznějších bakterií, virů, kvasinek, hub, plísní, obecně mikrobů, které mu však neškodí. Naopak.

Zatímco v minulosti jsme na mikroby pohlíželi jako na nepřátele a všemožně jsme se snažili je likvidovat, v posledních letech žijeme v záplavě zpráv o tom, jak jsou lidskému organismu mikroby užiteční.

Mikrobiom – nový orgán

Postupně se upouští od snah o dokonalou sterilizaci a dezinfekci prostoru, kde žijeme, abychom zbytečně neničil mikrobiom, který je nám vlastní.

Mikrobiom najdeme na povrchu i uvnitř lidského těla. Jde o natolik významnou součást těla, že ho označujeme jako nový orgán, objev 21. století. Na rozdíl od klasických orgánů však není tvořený klasickými buňkami lidského těla, lidskou tkání, ale buňkami jiných organismů.

Mikrobiom člověka a mikrobiom psa

Největší část mikrobiomu se vyskytuje ve střevech. To platí jako pro člověka, tak pro zvířata, která žijí v těsné blízkosti člověka – pro jeho domácí mazlíčky. Psí mikrobiom je přitom tomu lidskému podobný mnohem více, než se předpokládalo. Revoluční zjištění o tom, jak moc jsou si mikrobiomy člověka a psa podobné, přinesla studie Pedra Coelha a jeho týmu z Evropské molekulární biologické laboratoře (EMBL).

Funkce mikrobiomu

Mikrobiom ve střevech zajišťuje nejenom trávicí procesy a nejrůznější metabolické pochody, ale významně se podílí také na imunitních reakcích organismu. Pokud je mikrobiom narušen, nepříznivě se to odráží nejenom na zažívacích potížích nebo poruchách imunitního systému, dle vědců z Fyziologického a Mikrobiologického ústavu AV ČR to má souvislost i s neuropsychiatrickými onemocněními.

Nerovnováha mikrobiomu jde ruku v ruce se stresem.

Není divu, že jsou probiotika, potažmo prebiotika, která podporují optimální složení mikrobiomu jedním z nejužívanějších doplňků stravy. To platí jak pro člověka, tak pro psa a veterinární přípravky. Není náhodou, že jsou kvalitní granule pro psy doplněny probiotiky a prebiotiky. Takové granule najdete i pod značkou Nativia. Jak konkretizuje ve svém článku Mikrosvět v trávicím traktu Ing. Jan Jirásek, výživářský specialista české společnosti Nativia:

V krmivech Nativia využíváme probiotikum Enterococcus faecium (NCIMB 10415), jedno z mála probiotik reálně schválených a registrovaných v prostředí Evropské unie. Zástupcem prebiotik je v krmivech Nativia inulín s čekanky, své opodstatnění má v granulích pro psy i granulích pro kočky.“

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Věčný hledač a objevitel.

Chceš vědět, když Radka ETC. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.