Trochu jako kočka, trochu jako pes. Co to je?

Takový malý gepard, řekl by neznalý. Znalejší by řekl kočka stepní. Název této šelmy se zvláštní anatomií je přece jenom ještě jiný.

Je to serval

Je to malá kočkovitá šelma s tělem přizpůsobeným v lovu ve vysoké trávě. Pochází totiž z africké Savany. Je to teplomilná kočka, kočka stepní, která se však chová i doma. Je to vskutku exotický domácí mazlíček. Jakkoli je dobrý lovec, přece jenom však není tak nebezpečný jako jiné šelmy. Serval se totiž specializuje spíše na menší kořist, tedy člověk je mimo jeho specializaci.:-)

Serval jako domácí mazlíček

Jistěže vyžaduje mnohem větší péči než obyčejná kočka, která je mazlíčkem mnohem vhodnějším. Chov tedy rozhodně laikům nedoporučujeme.

Pokud ho chcete vidět naživo, můžete se za ním vypravit třeba do ZOO, v těch českých servaly chovají. K vidění je třeba v Safari Parku v Hradci Králové...

Přesto není chov servala doma zcela zapovězený. Dokazuje to i sicilský šlechtický rod Lampedusa, který má servala jako svůj symbol. Giuseppe Tomasi di Lampedusa dal dokonce svému románu jméno právě podle servala. Román II Gattopardo se sice překládá jako gepard, ale jedná se o servala, právě ten k rodině Lampedusa náleží již stovky let.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Věčný hledač a objevitel.

Chceš vědět, když Radka ETC. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.