3 dny v Budapešti

Chystáš se do Budapešti a váháš nad tím, co se dá během tří dnů stihnout? Bravo! Jsi na správné adrese. Provedu Tě centrem města, ale i temnými zákoutími.

#1 Hotel Bristol

Čtyřhvězdičkový hotel Bristol Ti poskytne pohodlí a požitek. Pokoje působí vkusně a útulně. Musím vyzdvihnout velmi příjemnou recepci, která byla velmi ochotná. Hotel nabízí saunu, ale i provizorní fitness centrum a to vše v ceně. Snídaně je velmi bohatá, nevíte co sníst první. Hotel se nachází asi kilometr od centra.

#2 Navštiv maďarský parlament

Budova parlamentu je opravdu skvostná. Patří k nejstarším vládním budovám v Evropě. Nachází se na břehu řeky Dunaj. Stavba má symbolizovat návrat Maďarska k demokracii a svobodě.

#3 Ochutnej tradiční jídlo

Hlavní třída ti poskytne řadu tradičních restaurací. Můžeš zde ochutnat gulášovou polévku, guláš v chlebu nebo chutnou rybu. Ke všem pokrmům dostanete tradiční bílý chléb. Já jsem ochutnala ostrou rybí polívku. Jedna porce bohatě stačila a na druhé jídlo mi nezbylo místo v žaludku :D

#4 Navštiv Budínský hrad

Z hradu se Vám naskytne úžasný pohled na celou Budapešť. Je to bývalý palác a sídlo uherských králů. V roce 1987 byl zařazen do Světového dědictví UNESCO. Uvnitř budovy se nachází Maďarské historické muzeum a Národní galerie.

#5 Objev Rybářskou baštu

Rybářská bašta Vás opět zaujme svou architekturou a moc pěkným výhledem. Pokud si zde chcete dát kávu, vytáhněte si nejmíň 100Kč. (1200HUF)

#6 Boty na pobřeží Dunaje

Šedesát párů bot připomínajících smrt Židů v Budapešti za druhé světové války. Každá bota byla vymodelována podle skutečné boty z roku 1940. Lidé zde na památku zapalují svíčky.

#7 Velká tržnice

Můžete si zde koupit ovoce, maso, ryby, alkohol, ale i obleční. Hemží se to zde různými vůněmi a barvami. Nízké ceny nečekejte, avšak za návštěvu toto místo určitě stojí.

#8 Jdi do Maďarského národního muzea

Budova muzea je vystavěna v neoklasicistním stylu. Muzeum je zaměřeno na historii a umění Maďarska. Najdete zde expozice z období pravěku, doby Římanů, vlády Arpádovců atd.

#9 Matyášův chrám

Je to římskokatolický chrám postavený v gotickém slohu. Nachází se nedaleko Budínského hradu a hned vedle Rybářské bašty.

#10 Navštiv Náměstí hrdinů

Je součástí Světového dědictví UNESCO. Zde se nachází Dům umění, Památník millenia a několik soch. Náměstí bylo vystavěno k oslavám tisíciletí obsazení Karpatské kotliny Maďary roku 1896.

#11 Žluté tramvaje

Tyto tramvaje vyrábí maďarská společnost Ganz, která funguje už od roku 1845. Automaty poskytující lístky na metro i tramvaj najdete na téměř každé zastávce. Můžete platit kartou a jazyk lze nastavit i do slovenštiny.

#12 Staré byty

Ach, jak já miluji pavlačáky! Domy mimo město jsou většinou vybydlené, schátralé a mdlé. Já se snažím najít krásu ve věcech, které se nezdají být na první pohled krásné. Mnohé domy mají velmi pěkné prvky a některé z vás to určitě zaujme.

#13 Bazilika svatého Štěpána

Je pojmenována na počest prvního uherského krále a světce Štěpána I. Jedná se o velmi významnou duchovní stavbu, která je často vyhledávána turisty z celého světa. Poblíž baziliky najdete řadu kaváren a malých obchůdků.

#14 Mosty

V Budapešti najdete řadu mostů. Například nejznámější Řetězový most, Most svobody nebo Alžbětin most.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
13
Odeslat správu
Nadevšechno miluji knihy, kávu, babiččin vaječňák a zase knihy.

Chceš vědět, když Marie Koubová přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.