Kedysi som mávala dni keď som jedla len ovocie, inokedy to boli dni kedy len polievku, niekedy koláče. Poznáte to?
V ovocí sa nachádza veľa vlákniny, tá nám však nestačí.
Naše telo by malo prijať potraviny bohaté na :
BIELKOVINY – (rastlinné/živočíšne – 2:1) strukoviny,semienka, sója,orechy, mlieko, vajcia..
VLÁKNINA– (4-5 druhov ovocia) – ovocie, zelenina, celozrnné výrobky…
VITAMÍN C – ovocie, šípky, petržlen, čierneríbezle, kapusta, zelená listová zelenina, paradajky, paprika, kel, karfiol, zemiaky
VITAMÍN A – sladké zemiaky, mrkva, špenát,Rybací tuk, pečeň, tmavozelená a žltá zelenina, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, žlté ovocie.
VITAMÍN E – orechy, vajcia, sója, ryby, rastlinné oleje, obilné klíčky , sójové bôby, zelená listová zelenina, celozrnná múka, obilniny, ryby
VÁPNIK -pohánka, hrášok, brokolica, špenát, kel, tekvica, citróny, sezamové a slnečnicové semiačka, mak, mlieko, syry (najmä syr parmezán a tvrdé syry), sardinky a ryby (losos), vaječný žĺtok, sója, mandle, ružičkový kel, brokolica, kapusta, orechy, strukoviny, ovsené vločky
DRÁSLIK – čerstvé ovocie a zelenina – banány, marhule, sušené ovocie, citrusy, zemiaky, špenát, paprika, biela fazuľa, hrach, sója, vlašské orechy, mandle, ryža, teľacie a hovädzie mäso, vajcia, mlieko a mliečne výrobky
Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].
Chceš vědět, když N I A přidá nový blog?
Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.