Co nejvíc toho zařídit a hlavně se z toho nezbláznit

V mém minulém článku jste se mohli dočíst, proč jsem se rozhodla na Nový rok odjet pracovat do Anglie. Nyní se pokusím všem s podobným rozhodnutím poskytnout rady na cestu.

V mém minulém článku jste se mohli dočíst, proč jsem se rozhodla na Nový rok odjet pracovat do Anglie. Nyní se pokusím všem s podobným rozhodnutím poskytnout rady na cestu.

Když jsem se v říjnu rozhodla odjet do Anglie, neměla jsem ani páru o tom, co všechno to obnáší. A tak jsem začala pátrat. Konkrétně pro zdravotníky ale bohužel moc rad není. Jet na vlastní pěst? Přes agenturu? A jak si vyřídit tu jejich anglickou registraci?

Na rovinu Vám říkám, že české weby můžete rovnou vynechat. Nemá to cenu a když už tam nějaká nabídka práce je, moc důvěryhodné to není. Pak jsem se rozhodla zkontaktovat britské agentury (Primary Care Recruitment, HCL Permanent, Axamo Recruitment) pro nábor zdravotníků. Všichni pracovníci těchto agentur jsou velmi vstřícní a ochotní. Hned po prvním rozhovoru jsem od nich obdržela balíček s nabídkou interview do nemocnic po celé Anglii a s přípravou na něj. Po týdenní přípravě, kterou zvládne každý, kdo aspoň trochu ovládá angličtinu, jsem absolvovala první skype interview do agentury domácí péče v Readingu. Neúspěchem jsem se nenechala odradit a na každý týden si naplánovala alespoň jedno interview. A začátkem listopadu se konečně zadařilo.

Mám práci!

Začíná kolotoč vyřizování administrativy. Má agentka Katie mi každý den posílá další a další formuláře, které je potřeba vyplnit před nástupem do práce. Také jsem si pomalu začala vyřizovat NMC registraci - ta je potřeba, abych mohla v Anglii pracovat jako registrovaná zdravotní sestra. Je k tomu potřeba fůra formulářů, stojí to hodně peněz (a nervů) a do doby, než registraci dostanu (počítám s půl rokem), se musím spokojit s poloviční mzdou.

Abych toho v Anglii musela řešit co nejméně, zřídila jsem si bankovní účet u společnosti Monese- jde to online a bez papírování. SIM kartu jsem si nechala zaslat od giffgaff, přišla mi do Prahy během týdne. Příteli, který prozatím (a doufám, že ne na dlouho) zůstává v Praze, jsem sepsala plnou moc a informovala jsem také poštu o změně korespondenční adresy.

Zbývá mi deset dní do odjezdu a já ještě stále neinformovala pojišťovnu o odjezdu do zahraničí, nemám přeložené dokumenty potřebné k registraci a co hůř, nemám kde bydlet!

Ubytování jsem začala hledat koncem listopadu. Dívala jsem se především na stránky www.spareroom.co.ukwww.gumtree.com. Denně jsem reagovala na několik nabídek pronájmu pokoje v ceně přibližně 550 liber měsíčně. Minulý týden se mi konečně podařilo domluvit se na pronájmu. Bohužel je k tomu potřebný tzv. credit check. Jde o jakési ověření mé bonity. A to je teprve problém. Stojí to asi 60 liber a u Čecha, který se stěhuje do Anglie poprvé, se to bez komplikací neobejde. Přestože o pronájmu jednám ( naštěstí v češtino-slovenštině) s úžasnou slečnou Luciou, vypadá to, že po příjezdu do Anglie můžu spát pod mostem.

Nenechám se odradit, jsou tady přece Vánoce, svátky klidu a míru (haha) a tenhle svůj "malý" projekt dotáhnu až do konce!

Suma sumárum, o registraci do NMCmůžete požádat na jejich webovkách. S předstihem (ať nemusíte vyřizovat na poslední chvíli jako já) zavolejte do Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně a požádejte je o tzv.Good Character Declaration. Budete také potřebovat notářsky ověřenou kopii pasudiplomuvýpisu z trestního rejstříku,a to vše přeložené a soudně ověřené. Nově je také třeba projít IELTStestem, na který mne (prý) můj zaměstnavatel náležitě připraví a bez kterého registraci nedostanete.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Tak to jsem já. Zdravotní sestra, letuška, Rak, trochu zmatkář, věčně hlavou v oblacích a hlavně, nadšená cestovatelka.

Chceš vědět, když vendula.sevcik přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.