Pěstujeme trávu aneb óda na zelenou

Zkušenosti jiných a praktické návody se vždycky hodí, no ne? Takže sdílím své zkušenosti a dávám návod na pěstování trávy. Zelená je moje barva!

Není to jen tak obyčejná tráva

U nás doma (jak už asi víte) vládne černý kocour, máme i kočičku, celkem tedy dvě kočky. Bez trávy se neobejdeme, a to ani v zimě. Ano jde o kočičí trávu, která je pro kočky, doslova.

Kočky trávu jedí asi z podobného důvodu jako psi – čistí si tím žaludek a střeva. U koček je to ještě důležitější než u psů, protože kočky olizují kde co (stejně jako psi), a k tomu navíc také svůj vlastní kožíšek. Spolykají tak i dost chlupů, kterých se musejí nějak zbavit. Tráva jim v tom pomáhá. Možná jim tráva i chutná. Naše kočky u trávy mlaskají tak, že jim nejspíš fakt chutná.

Kam na tu trávu pro kočky v zimě chodíme? Pěstujeme ji!

Jednoduše si koupíte v chovatelských nebo zahradnických potřebách semínka kočičí trávy, dáte je do hlíny a čekáte. A netrvá to ani dlouho. Semena začnou klíčit během pár dnů – pod podmínkou, že mají dost tepla a vodu.

Během týdne jsou ze semínek malé zelené rostlinky, které se podávají kočkám jako specialita podniku. Dobrou chuť, kočičáci!

Zelený ječmen

Jako kočičí tráva se zpravidla označují obiloviny – ječmen, pšenice nebo oves. Někdy se tak označují i bylinky jako je šanta kočičí nebo kozlík lékařský. V případě, že kupujete v zahradnictví přímo zelenou rostlinku, zpravidla kupujete šáchor.

Že se v té zeleni nedá vyznat? Ano dá, pomůže i přehled tady.

Zpátky k té pravé kočičí trávě, tedy těm obilovinám, konkrétně ječmenu. Jeho výhoda je v tom, že je pro kočky i pro lidi… Takže si můžete zakoupit také zrní (ječmen) určené ke klíčení a dát se do pěstování. Taková kočičí tráva je pak současně třeba i zeleným ječmenem.

Ano, jde právě o ten ječmen, který se dnes tak hojně opěvuje jako zelený životabudič.

Zelený ječmen si přitom bez potíží vypěstujete doma, horší je to už s jeho konzumací, protože kousat trávu se nikomu z nás asi moc chtít nebude. Kvůli tomu však existují odšťavňovače. Pokud se chcete opravdu vrhnout do pěstování zeleného ječmene, mrkněte tady, najdete tam vše potřebné.

Zelený ječmen dokonce pěstují i vědci Mendlovy univerzity. Pokud chcete opravdu, ale opravdu odborný návod na pěstování, Jaroslava Ehrenbergerová, vedoucí výzkumu z Mendlovy univerzity kvůli tomu natočila video, tak mrkněte.

Pěstování nás baví

My doma pěstujeme prostě trávu pro kočky a pro lidi řeřichu (více tu). Její pěstování je snad ještě jednodušší než pěstování kočičí trávy nebo zeleného ječmene, minimálně proto, že nepotřebujete hlínu. A rozhodně je to i rychlejší.

Stačí tři dny a řeřicha se dá jíst. Je to pochoutka a ještě zdravá.

Jak na to?

Návod na pěstování řeřichy pro začátečníky (i pokročilé)

1. Pořiďte si semínka řeřichy. Mají je skoro všude, například v zahradnických potřebách a hobby marketech.

2. Stačí najít doma nějaký čistý tácek a vatu. Na tácek umístíte vatu tak, aby vytvořila rovnou plochu pro semínka.

3. Vatu navlhčíte a poházíte po ní semínka, ale opravdu na husto. Řeřicha je drobná rostlinka, a tak se jich vedle sebe naskládá opravdu hodně. Když bude hustá, bude toho víc do pusy.

4. Udržujte semínka ve vlhkosti, nikoli ve vodě a dejte je na teplé světlé místo. První klíčky uvidíte už první den. Za tři dny už si rostlinky řeřichy můžete dát na chleba. Vydržíte-li týden, bude toho ještě víc.

5. Výhodou řeřichy je to, že pokud ji seříznete, ještě vám znovu obrazí, takto můžete sklízet i třikrát. Tak do toho.

A to je pro tentokrát vše, milí (rádoby) zahrádkáři.

A pokud jste podle nadpisu čekali něco jiného, smiřte se prosím s tím, že jste čekali marně. BTW: Víte, že právě očekávání jsou jednou z největších překážek k tomu, aby se člověk cítil šťastný?

Foto: Pixabay.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Odeslat správu
Věčný hledač a objevitel.

Chceš vědět, když Radka ETC. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.