Jaká je podle mě Ektorova "Alfa"? Bude následovat vylepšená beta?

Ještě nikdy jsem nepsal žádnou recenzi na hudební album. Netuším, z jakého důvodu, ale jako bych měl potřebu to tentokrát napsat a s někým se o svůj skromný názor podělit.

Začnu tím, že Rap poslouchám hodně dlouho. Nejsem úplný dinosaurus, ale začínal jsem s kazetami Onyx, Wu-Tang-Clan, Dr. Dre, Ice Cube a dalšími vlivnými černochy těchto let. V určitou chvíli jsem začal poslouchat pouze ruské interprety a v roce 2000 album The Marshall Mathers LP od Eminema mě opět vrátil k západní scéně. Mám za sebou něco kolem 20ti let s kulturou Hip Hopu. S českým a slovenským rapem jsem se seznámil před 15ti lety, nejsem velký znalec undergroundové scény ale myslím, že žádné zásadní album nebo track mi od té doby neunikli. Takže určitě nejsem žádný beginner a myslím si, že si zasloužím mít možnost vyjádřit svůj názor k hudbě, která mě provází už více jak dvě třetiny mého života.

Ektor se pro mě zjevil z ničeho nic. Už ani nevím jaký to byl rok, ale vím že to byl track “Vidím to jako včera”. Byl z něj cítit hlad a chuť to nasekat. Byl jiný, nový a ambicióznější než to co se objevovalo v té době. Alespoň já jsem to tak tenkrát cítil. Je jen o pár let starší než já a jako by to byl hlas naší generace. Drogy jsem samozřejmě nikdy neprodával, ale chuť si něco dokázat sobě a okolí a hlavně zabezpečit sám sebe byla velká. Ektor, track za trackem měnil hru ať se to někomu líbilo nebo ne. Jeho lyrika byla jednoduchá, ne svojí myšlenkou ale podáním, mluvil na rovinu, jasnou a srozumitelnou řečí. Strašně dobře jsem mu rozuměl a to mě na tom vždycky bavilo. Album Tetris s Wichem je pro mě asi jeho úplně nejlepší deska a je to rozhodně album, které jsem od doby Indy a Wich “My 3” slyšel ze všech českých desek nejvíce krát.

Od Tetrisu ušel Ektor neskutečnou cestu. Všechny jeho desky jsou kvalitní, nedá se říct že by něco z toho bylo odfláknuté. Když jsem poslouchal Detektor a Detektor 2 byl jsem smířený s tím, že po úspěchu desky Tetris nebude jednoduché opět skočit ještě výš. Bylo cítit že se Ektor už komfortně usadil někde tam nahoře a že se mu fakt daří. Jeho flow a lyrika už byla naprosto uklidněná a vyvážená. Spousta koncertů, tisíce fans v tričkách a čepicích. Čekal jsem že tenhle status bude Ektorovi vyhovovat. Máknul a vytvořil si mega pevné základy a tak podle mě přišel pravý čas začít stavět něco velkého. V prosinci 2017 vyšla nová deska Alfa ve které jsem ale neuslyšel prakticky nic nového. Většina témat z Tetrisu a obou Detketorů zazněla znovu jen v trochu modernějším podání s jak jinak než skvělou technikou a hodně kvalitním zvukem.

Né že by ta deska nebyla lyricky dobrá. Je tam několik věcí co mě fakt baví a i několik silných míst které si budu rád pouštět i za několik let. Jen mám pocit, že už jsme to všechno slyšeli. Poslouchám Ektora 10 let, i jeho i můj život se za tu dobu někam posunuli. On má peníze, auta, holky, davy fanoušků a totální úspěch. Já mám zase jiné věci na které jsem pyšný a na kterých jsem celé ty roky pracoval od dob kdy jsem neměl vůbec nic. Oba dva jsme si šli za svým, jeho rap mě na té cestě motivoval a dobíjel. Mám ale trochu pocit, že Ektorovi začíná chybět hloubka v textech. Někdy se mi zdá, že jede na jistotu a bojí se riskovat a experimentovat. Cílí pořád na stejné publikum jako před pěti lety a nechce přijmout fakt, že posluchači kteří si pamatují jeho začátky se taky vyvíjí a někam posouvají a s tím se posouvají i jejich požadavky na kvalitní vyzrálý rap. Ektor byl ten kdo udával tempo, ale teď jako by zpohodlněl a byl spokojený s tím co má.

Teď srovnám nesrovnatelné, ale musím to udělat pro lepší vizualizaci svých myšlenek. V prosinci 2017 vyšlo nové album Eminema “Revival” a před tím v dubnu vyšla Kendrickovo deska DAMN.. O tom že to je vesmír psát nemusím a o to mi ani nejde. Jde mi o ten neskutečný vývoj osobnosti, pohledu a názoru. Skvělá ukázka toho jak se dá rapem měnit svět kolem nás a hlavně mimo bublinu rapu. Před lety jsme všichni poslouchali 50 Cent a Game, ale kluci se nikam neposouvali a teď o nich není pořádně slyšet. Mladým nemají co nabídnout a starší generaci, v tom jejich podání, už nebaví to stejné do kola. Rap o rapu, texty o holkách, karboších z dolaru a těžkém životě v hoodu. Myslím že bez neustálého vývoje v hlavě se nedá hudba dlouho rozvíjet. Vždycky přijde někdo mladší a dravější a tak je potřeba růst se svým publikem a nesnažit se za každou cenu být pořád v trendu. V Americe vychází plno sraček a hudba je dnes napřed před lyrikou, jinak čím vysvětlíte úspěch Gucci Gang a jiných sezonních jednohubek. Já to poslouchám taky, ne že by to nemělo grády. Ale je to jako dát si McDonalda. Víte že by jste neměli, ale často je to nejrychlejší a nejednodušší cesta jak se najíst. Čím jste ale starší, tím Vám více záleží na tom co do sebe narvete a někdy raději dáte přednost kvalitnímu steaku se zeleninou, protože víte, že to je pro Váše tělo dobré.

Na české scéně je stále hodně kvalitních a nadějných raperů. Vždycky je na výběr a já netvrdím že není co poslouchat. Ale tak komerčně silných a výrazných interpretů jako je Ektor moc není. On je jeden z lidí, který má na to aby i v České republice udělal z rapu hudbu číslo jedna, to co už prakticky je všude ve světě, jenom my opět trochu zaostáváme. Alfa je kvalitní album a Ektor odvedl dobrou práci. Mám tam své oblíbené tracky “Hledám si tu pravou”, “Ikaros” a “Vracím zpátky”, budu je poslouchat minimálně celý rok 2018. Věřím ale, že opravdová Alfa od něj, nás teprve čeká. Protože jsem si jistý, že Ektor už nemá potřebu někomu z nás cokoliv dokazovat, ale nemine ho touha celý to myšlenkově posunout o kus dál a překonat sám sebe.

No a jestli se nedočkáme od “nové” české scény silné lyriky, pořád si můžeme pouštět staré ověřené tracky a vzpomínat na ty krásné časy kdy jsme všichni měli svůj “Drým”.

Najdete mě taky tady

Facebook: https://www.facebook.com/sergeypetukhovbloger

Instagram: https://www.instagram.com/sergeypetukhov

Youtube: http://www.youtube.com/SergioLaDrak

Děkuji za přečtení, podporu a sdílení.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Jsem grafický designer, který buduje nejlepší digitální agenturu na severu. Píšu blog o své práci, o svých zážitcích a o všem, co mě inspiruje k tomu, abych byl lepším člověkem.

Chceš vědět, když sergeypetukhov přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.