již brzy nás bude ITER zásobovat elektřinou

fúzní reaktor ITER byl měl podle Radomíra Pánka brzy vyprodukovat až 10x více energie než do něj vkládané

Jaderná fúze, je téma, které vás asi nějak moc nezasáhlo, zda zrovna nejste vysokoškolákem zabývajícím se fyzikou či nepracujete u AV ČR v ústavu plazmatu.

Jednoduše řečeno, to co se před 70 lety zdálo být naprosto nemožné dnes, vypadá, že máme na dosah. Před rokem jsme mohli zaznamenat, že Číňané ve svém fúzním zařízení udrželi teplotu okolo 120°C až po dobu neuvěřitelných 101 sekund. Dnes se zdá, že největší světový projekt na výstavbu, první fúzní elektrárny, fungující na termonukleární fúzi, už je za dveřmi.

Výhodou reakce slučování atomů, tedy fúze, je nulový radioaktivní odpad a obrovská potencionální energie kterou můžeme využít. Na fúzní reakci pracují hvězdy, naše slunce poté přesněji na proton-protonový cyklus, kdy se v konečném důsledku přemění jádra vodíků na helium. Tedy žádný radioaktivní odpad!

Radomír Pánka, ředitel Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd, v rozhovoru pro radiožurnál přiznal, že práce s plasmou a využití fúzní reakce není záležitost nová, o této možnosti se spekuluje prý už od dob druhé světové války! Kolem roku 2050 by měla elektrárna ITER pracovat komerčně, dále pokračoval Pánka.

Vypadá to tedy, že zde do pár desetiletí velmi pravděpodobně budeme mít zelenou, super levnou a v podstatě neomezenou elektrickou energii. Tak to si nechám líbit!

PS: Toto je můj první blog, navíc dost rozchrápaný, chci jen vidět co to udělá a jak to funguje, váš mladý blogger, Jan Krám

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu

Chceš vědět, když Jan Krám přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.