21.7.2022 21:08

Co si pamatujete z historie průmyslu u nás a kam směřuje dnes?

Průmysl má na našem území dlouhou historii a kdysi patřilo Československo mezi průmyslově nejvíce rozvinuté země v rámci celé Evropy.

Zatímco období před 50. lety minulého století bylo typické prudkým rozmachem průmyslu, pozdější období přineslo centrální plánování a důraz další důraz na zvyšování objemu průmyslové výroby. První roky po revoluci se zase nesly ve znamení privatizace a v podnicích, které se zachovaly začal později růst tlak na kvalitu.

A jak to se směřováním průmyslu vypadá dnes?

Pozornost při průmyslu se dnes orientuje především na efektivitu. Objem výroby či její výsledná kvalita dnes již díky moderním technologiím není problém takový problém zajistit. Provozovatelé musí ale ve stále větší míře dbát na trvalou udržitelnost. Pokud bychom tedy měli charakterizovat průmysl dnes, šlo by zejména o energetické úspory, udržitelnost výroby a celkovou optimalizaci nákladů. Zvýšit efektivitu průmyslové výroby je přitom možné různými způsoby, například opětovným využíváním odpadního tepla, o jehož přísun se dokáží postarat i výměníky tepla Alfa Laval. Potenciální úspory přitom vůbec nejsou zanedbatelné, v kvalitním výměníku dochází pouze k minimálním ztrátám a tak dokáže správně implementovaný systém zefektivnit celou výrobu až o několik procent.

Foto: elements.envato.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když fadam přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.