29.9.2021 07:54

Jak vrtat do betonu?

V případě, že bydlíte v panelovém domě či v novostavbě, která disponuje betonovými zdmi, bude vás jistě zajímat, jak bez větších problémů do betonu.

Připevnit si poličku na zeď bude jednou nebo dříve potřeba, a tak je dobré znát pár triků, jak si s vrtáním do betonu poradit.

Vrtání do betonu není vůbec žádná hračka a pokud budete mít nevhodné vybavení, může se vám tato kutilská činnost velmi rychle znechutit. Nestačí totiž pouze jen tvrdý vrták, ale je potřeba mít také správnou vrtačku.

Jakým vrtákem vrtat do betonu?

Pro vrtání do betonu je třeba použít takzvané tvrdokovové vrtáky, které mají vložené destičky ze slinutého karbidu ve svém hrotu. Slinutý karbid se velmi často vyrábí z kobaltu a také wolframu. Dále se můžete setkat s takzvanými vrtáky s wolframovým násypem, které jsou sice rychlé, ale poměrně drahé a v neposlední řadě můžete narazit na takzvané Masonry dril vrtáky, které rovněž označují tvrdokovové vrtáky.

Je důležité, aby byl vrták určený pro příklep

Abyste mohli vrtat do betonu je důležité, aby daný vrták umožňoval příklep. V opačném případě by se mohl při vrtání ulomit.

Jak do betonu vrtat?

Ze všeho nejvíce je důležité si vyznačit místo pro samotné vrtání. Toto místo označíte jednoduše křížkem. Pokud máte doma zkoušečku, můžete za její pomoci prověřit, zda není v místě vašeho vrtání umístěno elektrické vedení. V případě, kdy ji nemáte je vhodné vypnout přívod elektřiny. Poté si udělejte špičkou hřebíku či průbojníkem značku či důlek. V případě, kdy to neuděláte stane se vám, že vám bude vrták běhat po zdi a odnese to poměrně velké množství omítky.

Vždy vrtejte kolmo na zeď a po celou dobu držte vrták v klidu a tlačte ho pouze rovnoměrně. Jednotlivé nárazy tlaku vám vrtání rozhodně neurychlí. Beton totiž není dřevo a tudíž nečekejte, že budete mít hotovo během jedné vteřiny. Vrták totiž bude zapotřebí občas také zchladit ve vodě. Při zchlazování vrtáku si vždy odstraňte všechen vyvrtaný materiál ze zdi. Vrták se vám rovněž nesmí ve vyvrtaném otvoru za žádnou cenu vzpříčit. Vrták by se ohnul a již by se nedal používat.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu

Chceš vědět, když rorys900 přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.