28.2.2021 19:50

Dekorace k vyzdobení domácnosti a podtržení osobitého stylu

S jarem většinou přichází touha udělat v našem domově nějakou změnu. Letos máme navíc všichni víc času se takovým nápadům věnovat. A nemusí to být ani finančně nákladné.

Jednou z možností, která se nabízí, je zaměření se na stěny interiéru. Někdy stačí drobné změny a prostor je jako vyměněný. Velké prázdné zdi jsou nudné a smutné. S trochou fantazie můžete atmosféru v prostoru během několika hodin úplně změnit.

Stačí si jen vybrat, co pro vás bude nejlepší. Je tolik možností od tapet, rámů, lamp, zrcadel až po rafinované nástěnné dekorace, které budou odrážet váš vkus.

Navrhněte každý detail pečlivě, s ohledem na barvy a obecný styl domu, aby se zvýraznil také nábytek a bytové vybavení. Stačí trocha kreativity, několik originálních nápadů a čas na realizaci. Pokud nemáte žádný nápad, který by vás hned nastartoval k realizaci, inspirujte se v módních magazínech, kterých najdete nekonečné množství.

Pár nápadů pro inspiraci

1) Tapety a samolepky na zeď

Zapomeňte na staromódní nudné tapety. Dnes tapety nabízí celou škálu barev a vzorů, můžete zvolit i fototapety a odvážně si vybrat třeba motiv džungle, lesa, nekonečných mořských dálek nebo pohled na noční oblohu.

Pokud si netroufáte na celou zeď, pak je pro vás ideálním řešením vybrat si samolepky na zeď. Uplatníte je v každém prostoru vašeho domova. Během odpoledne tak můžete dětem vyčarovat na zdi safari, pohádkový strom, slunce nebo oblíbené postavy z animovaných filmů.

V ložnici nebo obýváku můžete vytvořit zajímavé motivy, které odráží váš styl, ať už jde například o hudbu, lásku k přírodě a ke zvířatům, zálibu v ornamentech nebo v abstraktním umění.

Budete nadšení z toho, jak i drobné motivy prozáří celý prostor a udělají i z obyčejného pokoje originální a stylové místo. Díky použití moderních materiálů najdete i samolepky z různých materiálů a s různým povrchem, někdy i omyvatelným, což oceníte v domácnosti, kde jsou děti.

2) Obrázky, rámečky, potisky

Mezi nejklasičtější dekorace patří například plakáty v retro stylu, různé tiskoviny s motivačními frázemi, geografické mapy nebo rodinné fotografie či fotografie míst, kam se chcete podívat, nebo kde už jste byli a chcete si místo a nevšední zážitky připomínat.

3) Suvenýry z cest

Pokud rádi cestujete, můžete si z cest vozit suvenýry s touto tématikou a udělat si z nich nástěnnou výstavku, která vám bude připomínat dobrodružství z cest. Pokud získáte předměty k netradičnímu použití, budou tyto doplňky ve středu zájmu všech vašich návštěv.

4) Zrcadla

Zrcadla jsou zdrojem neuvěřitelných efektů, které můžete v místnosti vytvořit. Malým místnostem dodají zdání většího prostoru, správně nasměrovaná zrcadla umí i prosvětlit tmavší kouty.

5) Nástěnné malby

Zřejmě nejstarší dekorace, která je spojená s primitivním lidským obydlím v jeskyních, může být zajímavou výzvou pro všechny talentované a kreativní umělce. Vytvořit si vlastní nástěnnou malbu je určitě velká výzva, ale výsledek bude naprosto přesný obraz vašeho estetického cítění a nikde na světě nenajdete stejnou malbu. Nemusí jít nutně o portréty. Nemusíte používat ani štětce. Zkuste třeba houbičku nebo natěračský váleček a sladit směs barev, které ve vás vyvolávají pocit harmonie nebo radosti či vášně.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
3
Odeslat správu

Chceš vědět, když Matěj F. přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.