6.4.2020 11:21

Koronavirus a jeho vliv na ceny nemovitostí

Co se stane s realitním trhem v souvislosti s epidemií koronaviru? 🦠

Investice do nemovitostí patří dlouhodobě mezi spolehlivé způsoby, jak bezpečně uložit své peníze, aniž bychom se museli obávat o jejich ztrátu. Výskyt nebezpečného viru, který se celosvětově rozšíří a zasáhne velké množství lidí, však může vyvolat oprávněné obavy o finance investované právě do bytů a domů. Je totiž opravdu obtížné odhadnout, jaký vliv může koronavirus SARS-CoV-2 mít na budoucí hodnotu všech nemovitostí. Pokles české ekonomiky v letošním roce prakticky hraničí s jistotou, a proto bude dobré, podívat se na to, jaké možné scénáře mohou na realitním trhu kvůli koronavirovému onemocnění nastat.

1. predikce - Ceny nemovitostí poklesnou

Lidé přicházejí o svůj pravidelný příjem

Z důvodu zavedení razantních vládních opatření k zamezení šíření nemoci Covid-19 přišlo mnoho lidí o celý příjem nebo jeho část. Pro někoho, kdo má vlastní dům, určitou našetřenou finanční rezervu a žádné závazky, je to situace, která se dá nějakou domu vydržet. Na druhé straně jsou však lidé bez úspor, často živnostníci, kteří mají své podnikání závislé na nutném osobním kontaktu s lidmi. Těm aktuální situace určitě na optimismu nepřidá, zvlášť pokud mají ještě své vlastní zaměstnance, kterým musí vyplácet mzdu i v tomto nelehkém období.

Problém nastává u lidí se sníženým nebo žádným příjmem, kteří nemají dostatečné úspory a mají více nemovitostí. V takových případech budou nuceni k jejich prodeji, který budou muset realizovat co nejrychleji. A to znamená i za nižší částku. Pokud by se k takovému kroku uchýlilo větší množství lidí a nabídka nemovitostí na trhu přesáhla poptávku, došlo by k poklesu jejich ceny.

Vláda České republiky se však zamyslela nad touto situací a s finančními institucemi se domluvila na možnosti odkladu splácení úvěrů sjednaných před 26. březnem 2020 až na půl roku. To může pomoct lidem, kteří mají na svou nemovitost sjednanou hypotéku, překonat toto období bez nutnosti jejího prodeje. Možnost odložení splátek ale nebude automatická a pro každého. Dlužník o ni bude muset požádat a nebude možné přerušit splácení kontokorentních a revolvingových úvěrů, operativního leasingu, úvěrů s kreditních karet a těch, které mají souvislost s obchody na kapitálových trzích.

Nutnost být doma realitnímu trhu nesvědčí

Nařízení vlády, které stanovuje každé osobě být doma a ven vycházet pouze v nejnutnějších případech, má na trh s nemovitostmi obrovský vliv. Poptávka v tomto odvětví poklesla podle získaných informací až o 80 % a je jasné, že tomu tak ještě minimálně několik týdnů, možná i měsíců, bude. Lidé si chtějí chránit zdraví sebe i svých blízkých, a proto prohlídku vybrané nemovitosti radši odloží, než aby zbytečně riskovali.

Lidé, kteří aktuálně nutně potřebují svou nemovitost prodat, se ocitli v nezáviděníhodné situaci. Poptávajících je na trhu minimum a pokud chtějí s prodejem uspět, budou muset radikálně snížit cenu nabízené nemovitosti na takovou hodnotu, aby mezi ostatními nabídkami vyčnívala a získala zájem některého z mála zájemců o koupi.

Airbnb efekt

Možná jste ještě o podobném slovním spojení neslyšeli, takže co to vlastně znamená? Jedná se o situaci, kdy si mnoho lidí nakoupilo byty za účelem realizace krátkodobých pronájmů převážně zahraničním turistům. Jakmile však došlo k uzavření hranic a omezení volného pohybu osob, najednou jsou tito lidé bez příjmu ze svých nemovitostí, se kterým až dosud mohli vždy počítat vzhledem k vysoké oblibě krátkodobých pronájmů.

Vyřešit lze takovou situaci několika způsoby. Pokud daný člověk potřebuje nahradit tento příjem okamžitě, nabídne svou nemovitost ke klasickému pronájmu. Aby se mu však podařilo v současné době najít zájemce co nejrychleji, bude muset jít s obvyklou cenou dolů. A v případě, že se ke stejnému kroku uchýlí větší množství lidí, dojde na určitou dobu k poklesu cen pronájmů. To samé potom platí i o prodeji nemovitostí, které byly zakoupeny pro krátkodobé pronájmy.

2. predikce - Ceny nemovitostí budou stagnovat nebo povyrostou

Airbnb efekt z druhé strany

Ačkoli jsme si uvedli Airbnb efekt jako jeden z možných důvodů poklesu cena na realitním trhu, je nutné podívat se na krátkodobé pronájmy i jiným pohledem. Tento způsob ubytování je totiž rozšířený hlavně v turisticky nejatraktivnějších oblastech a velkých městech. Podíváme-li se například na Prahu, odhadem se zde nachází asi 11 000 bytů, které jsou ke krátkodobým pronájmům určeny.

Aby však byla uspokojena poptávka po bydlení ve městě jako je Praha, je nutné, aby každý rok vzniklo 50 000 nových bytů. A tomu tak v Praze opravdu není. Ačkoli se tedy v současnosti v Praze uvolní k dlouhodobému pronájmu větší množství bytových jednotek, bytovou potřebu rozhodně nevyrovnají. Dále je také vhodné dodat, že mnoho pronajímatelů tyto byty pořídilo za své vlastní úspory a pokud se tito lidé nenacházejí v tíživé finanční situaci, nebudou mít důvod svou nemovitost prodat, i když jim z ní nějakou dobu nebude plynout žádný příjem.

ČNB snížila úrokové sazby

Inflace v České republice v poslední době atakovala 4 %, což je nepřípustné pro Českou národní banku, která z tohoto důvodu musí přistoupit k realizaci opatření, která míru inflace udrží mezi 2 a 3 %. Ačkoli se spekulovalo o tom, že ČNB zvýší úrokové sazby, stal se pravý opak a nedávno rozhodla o jejich výrazném snížení. Nejprve o 0,5 p. b. a následně ještě o další 1 p. b. To znamená, že úvěry budou pro lidi dostupnější a výhodnější, než tomu bylo dosud. Je tak možné, že se z tohoto důvodu bude sjednávat více hypoték a realizuje se větší množství prodejů nemovitostí.

Opatření vlády mají i svá pozitiva

Ačkoli mají vládní opatření na mnoho podnikatelů velmi negativní dopad, byla vydána i rozhodnutí, která mají za úkol usnadnit všem podnikatelům překonat toto nelehké období. Jedním z nich je umožnění odkladu podání daňového přiznání a splatnosti daně z příjmů právnických a fyzických osob na začátek července 2020. Tento krok se dá považovat za poskytnutí jakéhosi bezúročného úvěru, protože firmy a OSVČ mají k dispozici po dobu tří měsíců navíc peníze, které by jinak již nyní museli odvést do státní kasy.

Horší časy pro stavebnictví

V souvislosti s možným nástupem krize po odeznění koronavirové pandemie je zde otázka, v jaké kondici bude obor stavebnictví a zda vůbec budou mít lidé peníze na to, aby mohli realizovat nové stavby. Riziko nevýhodné investice při špatné ekonomické situaci může odradit od nové výstavby nejednoho podnikatele a zájemce o nový dům. Na trhu tak mohou přestat přibývat nové nemovitosti k prodeji nebo pronájmu, a ceny těch stávajících z toho důvodu porostou.

Na rozluštění této realitní hádanky si musíme počkat

Jak jste mohli zjistit výše, existují různé scénáře toho, jak realitní trh zareaguje na aktuální koronavirovou pandemii. Uvedli jsme si několik důvodů pro i proti poklesu cen nemovitostí v následujících měsících a letech, které mohou hrát větší i menší roli. Ačkoli je v současné době možné o budoucím vývoji cen nemovitostí pouze spekulovat, doufáme, že se vás i vaší nemovitosti dotkne následující vývoj co nejméně v negativním smyslu.

VIDEO: KORONAVIRUS A NEMOVITOSTI! Je tu další realitní krize? Praskla realitní bublina?

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Jsme realitní agentura (realitní kancelář) R 21, s.r.o. Děláme špičkový realitní marketing, pomocí kterého prodáváme nemovitosti v Brně, Tišnově, Kuřimi a vůbec na jižní Moravě a Vysočině. Standardem jsou pro nás luxusní videoprohlídky, drony, virtuální realita a webové stránky pro danou nemovitost. Máme certifikaci od Ministerstva pro místní rozvoj v oboru Obchodník s realitami, pravidelně spolupracujeme s Asociací realitních kanceláří České republiky, pro kterou mimo jiné přednášíme. Mimo to organizujeme celou řadu vlastních vzdělávacích akcí a seminářů na témata jako prodej nemovitostí, investování do nemovitostí a daňová a právní problematika investování do nemovitostí. Jsme naprostou špičkou na trhu v oblasti realitního marketingu v České republice, o čemž se můžete přesvědčit například v rámci našich zrealizovaných zakázek a videoreferencí od našich spokojených klientů. Díky tomu pronajímáme a prodáváme nemovitosti za výrazně vyšší cenu, než naše konkurence a samoprodejci.

Chceš vědět, když R21 přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.