Podnikání, náplň životního stylu

Klíčem k úspěchu je začít, i když se necítíte ještě připravený

Jsem neskutečně vděčný za tu ohromnou zkušenost do života, kterou jsem díky podnikání zažil. Rok mi v oblasti trhu a podnikání otevřel oči ve všech směrech. Po škole jsem založil s.r.o. spolu s mým blízkým kamarádem, který představoval hlavního investora. Mým snem bylo vybudovat soběstačnou firmu.

Představte si, že chcete uvolnit poměrně vysokou částku na projekt, který už provozuje dalších 13 firem v ČR. Zdá se to nemožné, že? V 18 letech jsem dokázal pravý opak. Šel jsem do toho, i když jsem věděl, že spoustě firem to nestačí ani na uživení a nemohou se danému produktu věnovat na plno, i když máte obrovskou konkurenci, oddělte se od stáda a udělejte to zkrátka jinak.

Člověk musí usilovat o to, aby dokázal, já usiloval a věřil v sen na kterém jsem denně pracoval a věřil, že podnikáním se může má osobnost vyvíjet dále a mohu ukázat druhým, že vzdávat se není tím správným koncem, i když si tak často myslíme. Mé budování a organizování myšlenek jsem zrealizoval na projektu s názvem ,, Zorbingové koule “.

Znát můžete pod jménem ,, Bubble fotbal “. Jednoho dne mě napadlo, proč jít stejnou cestou pronajímání, jako ostatní? Od začátku jsem projekt stavěl na tom, že nenabízíme pronájem nafukovacích koulí, ale tvoříme zážitky a tím už vytváříte na trhu službu nikoliv, pronájem jako ostatní. Vytvořit značku a kvalitu na trhu, to je cesta, ta cesta, která Vám přinese úspěch, že dokážete naplnit sny nejen sobě, ale i ostatním. Věřte produktu, značce, svým myšlenkám a soustřeďte se na plno tomu, co děláte a neohlížejte se na konkurenci. Jste to pouze Vy, kdo stanovuje hranice a kvalitu nabízených služeb na trhu a ne Vaše konkurence.

Zorbingové koule mají své místo na českém trhu přes 10 let a jak je možné, že za celou dobu působení žádnou firmu nenapadlo vyrobit dětské koule? Protože svojí pozornost směřujeme jinými směry, necháváme se ovlivňovat ostatními, nehledáme vlastní cestu. Co se podívat na svět dětským pohledem? Pro děti bychom udělali cokoliv a není nic lepšího, když vidíte dětskou radost a nadšení. Ano, byl to klíč k úspěchu a jako jediní v ČR jsme měli dětské koule a tímto Vám chci říci, že spousta lidí končí svá podnikání, protože nepřekonali první půl rok a ztratí svojí flow. Jejich podnikání se rozpadne.

Zaměřte se více na úhel pohledu, mějte cíle a rozvíjejte je, i když jste na pokraji vyhoření. Hrajte tu hru, jako na začátku a vzpomeňte si na ten drive, který jste měli a nepouštějte ho. S vytrvalostí, trpělivostí a pevnou vůlí přicházejí výsledky.

Pracoval jsem 24/7, neustále jsem měl v sobě ten drive splněného nastávajícího cíle se kterým jsem do toho šel od začátku, i když jsem pracoval za minimální mzdu. Organizoval jsem i 3x akce za den. Do toho jsem poskytoval rekreační ubytování. Asi si dokážete představit, jak jsem byl časově vytížený. Všechno jsem si z velké části dělal sám, projekty, obsah stránek, marketing, veškerou administrativu, účetnictví, pojištění, zaškolování brigádníků, výstavbu stanu a kompletní vybavení, rezervace, organizování chodu celé firmy.

Vytvořil jsem soběstačnou firmu, která byla schopná a připravena vydělávat měsíčně sta tisíce. Jako první jsme přišli do ČR s Geodesic stanem v podobě ubytování. Netrvalo to dlouho a stal jsem se i superhostitelem. Všechno se zdá jako sen, rozjedete firmu, máte nátlak rezervací na akce i ubytování, jenže všechno, co jste budovali pro Vás ztratí význam a uvědomíte si, že peníze a materiální věci v životě nehrají roli a nejradši byste vše vrátili zpátky a už to nejde. To nejdůležitější, co v životě máte je čas strávený s rodinou a přáteli tak na toto v životě nezapomínejte a mějte je na prvním místě, i když máte zrovna hodně práce, protože v tom nejhorším poznáte opravdové přátelé.

Nejhorší je, když Vašemu společníku jde jen o finance a přátelství jde stranou v situaci, kdy to nejméně čekáte. Pokud Vám v životě něco bere energie, opusťte to, nestojí Vám to za to. Na světě jsme jenom jednou, tak život žijme, jako kdyby zítřek byl posledním. Svůj podíl ve firmě jsem prodal za náklady, které jsem do firmy investoval. Jediné, co jsem získal jsou zkušenosti a ucelení priorit v životě, které Vám předávám.

Kdyby mi jakýkoliv kamarád nabídl možnost společného podnikání vím jistě, že bych jí odmítl. Nechci Vás tímto jakkoliv odrazovat od společného podnikání s kamarádem, ale zamyslete se sami, zda Vám to riziko za to stojí a chcete ho podstoupit. S rozjezdem byznysu s partnerem je to jako začít s láskou.

Na začátku vše funguje skvěle. Rozumíte si, nad spoustou věcí dokážete mávnout rukou, jenže poté mohou přijít problémy, kdy to mezi Vámi začne skřípat. Začnou se projevovat osobnosti partnerů i s jejich nedostatky a jiným viděním životního směru.

Pro podnikání samotné to pak bývá tragické, zejména v případech, kdy mají partneři ve firmě stejné podíly, jako tomu bylo podobně u nás... Pamatujte, takových proher ve Vaší životní cestě, ať v podnikání, či lásce, nebo ztrátě nejbližšího bude několik. Důležité je, abyste znovu vstali a nenechali se jimi ovlivnit. Jednou jste nahoře, jednou jste dole... Věřte v sobě samotném a milujte to, co děláte a mějte obrovskou touhu, co chcete dělat a co Vás naplňuje. Jděte si za svými sny a tvořte.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
10
Odeslat správu

Chceš vědět, když rosaradek přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.