Jak zlepšit paměť , soustředění a výkon?

Chybí vám energie, špatně se učíte a máte malou paměť? Můžete to změnit!

V dnešním článku se dozvíte, jak zlepšit paměť (dlouhodobou i krátkodobou), soustředěnost a také výkon. Tyto funkce se označují jako tzv. kognitivní funkce. Jedná se o procesy lidské psychiky, díky které můžeme vnímat, co se děje kolem nás. Již od pradávna se lidé snažili tyto funkce zlepšit a zesílit. Proč? Získáváte konkurenční výhodu ve škole, v práci, anebo také v osobním životě. Může Vám to přinést lepší vztah či peníze.

Co spadá pod kognitivní funkce?

Mezi výše zmíněné funkce (paměť, soustředění, výkon) lze sem zařadit také koncentraci, pozornost, schopnost řešit různé situace, rychlost myšlení, plánování, organizace a řečové funkce. Více informací na wikipedia.org.

Jak zlepšit kognitivní funkce?

Existuje několik možností, jak tyto funkce zlepšit. Často se jedná o velice jednoduché techniky, které jsou zdarma. Jediné co u toho budete potřebovat je vůle.

1. Omezit technologie

Ano, čtete správně. I taková banalita, jako je omezení technologie může zlepšit koncentraci, soustředěnost a zároveň také paměť.

Mobilní telefon

Omezit váš telefon je nutnost, se kterou se vám zlepší koncentrace. Již nebude myslet na to, že vám něco "uniká." Pokud vám někdo píše, tak i počká na odpověď. Proto doporučujeme vypnout telefon, před danou činností, na kterou se chcete soustředit. Pokud vás to bude stále lákat, odneste telefon do jiné místnosti. V začátku to pro vás bude nepříjemné, ale časem si zvyknete a uvidíte i zlepšení kognitivních funkcí - koncentrace/soustředěnosti.

Internet

Internet je dalším "pánem na holení." Ačkoliv je internet jistě společnosti prospěšný (dostupné informace, větší znalosti), tak pro nás a naší soustředěnost je spíše na škodu. Pokud chcete mít větší soustředěnost, nechoďte na internet. Zkuste si vypnout sociální sítě (Facebook, Instagram, YouTube) a uvidíte, že učení půjde lépe!

Správné potraviny

I správné potraviny mohou zlepšit vaše kognitivní funkce. Například káva, ta se řadí mezi nootropika, tzn. mezi látky, které ovlivňují naše kognitivní funkce. Jaké další látky pozitivně ovlivňují tyto funkce?

- zelený čaj

- guarana

- ginkgo biloba

- ženšen (ovlivňuje paměť)

- komplex vitamínu B

- a další

Pokud potřebujete zvýšit soustředěnost a výkon ve škole či v práci, zkuste využít doplňky stravy, které obsahují většinu těchto látek. Jen tak docílíte komplexního efektu.

Závěrem

Pokud budete dodržovat výše zmíněné body, tak vaše soustředěnost půjde mnohonásobně nahoru. Vyžaduje to ale čas, vůli a trénování. Mnoho lidí si myslí, že mají špatnou paměť. Ano, v některých případech je to samozřejmě možné, ale většinou za to může nedostatečná koncentrace a soustředěnost na danou činnost. Pokud se budete na věci lépe soustředit, budete si také více informací pamatovat!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Jsem mladý člověk, kterého baví sport a vše okolo zdravého životního stylu. Články, recenze a mnoho dalšího na webu! Doufám, že se Vám články budou líbit a samozřejmě budu rád za každý komentář.

Chceš vědět, když Libor Krejčí přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.