Jaká sluchátka vybrat na sport, cestování nebo hraní her? Přinášíme několik tipů, které vám určitě pomohou

Na ulicích českých měst potkáváme denně desítky lidí se sluchátky různých tvarů i barev. Sluchátka se dnes stala prostředkem pro poslech hudby, ale také módním doplňkem, který vyjadřuje váš styl.

Právě proto se výrobci předhánějí v nových technologiích, vychytávkách a designových provedeních. Na současném trhu najdete tolik modelů, že běžnému zákazníkovi může být na první pohled jasné, že výběr bude pořádný oříšek.

Ať už posloucháte hudbu na cestě do školy či práce, hrajete počítačové hry, nebo nechcete při sledování videí rušit spolubydlící, budete potřebovat vhodný druh sluchátek. Ty se od sebe odlišují konstrukcí, technickými parametry a také cenou. V tomto článku vám v krátkosti představíme základní druhy sluchátek, popíšeme, jaké by měly mít vlastnosti a poradíme, jak vybrat sluchátka.

Sluchátka k počítači

Při hraní her je nejdůležitější pohodlné nošení a kvalitní odhlučnění. Díky tomu se můžete naplno ponořit do hry a nenechat se rušit tlačením do uší, nebo nepříjemnými ruchy z okolí. Ideální je proto uzavřená konstrukce. Důležitým prvkem je mikrofon, který využijete při komunikaci s dalšími hráči, streamování, nebo při internetových hovorech. Můžete se setkat se sklápěcími, vysouvacími, odnímatelnými či na kabelu připevněnými mikrofony. Při výběru se zaměřte i na kabel, ten by měl být co nejdelší, nebo ideálně žádný. Bezdrátová sluchátka vám umožňují volnost pohybu například když si chcete během hraní odběhnout pro jídlo.

Sluchátka na cesty

Při cestování vyžadujete jistě stejně jako při hraní her pohodlnou konstrukci, která vás nebude ničím rušit. Zároveň se v této kategorii klade větší nárok také na design, protože sluchátka jsou často vidět na veřejnosti. Obvykle se využívají sluchátka do uší, ale i přes hlavu. Setkat se můžete s klasickými peckami, ale i špunty a náhlavními modely. Podle okolností by měla být sluchátka odhlučněná. Jestliže se často pohybujete po městě, kde jezdí auta a tramvaje, není odhlučnění vhodné. Mohli byste přeslechnout projíždějící auto, což by mohlo být velmi nepříjemné následky. Při cestování letadlem nebo jinými dopravními prostředky, naopak odhlučnění oceníte. Dnes jsou na trhu také sluchátka se speciální technologií Noise Cancel, která neutralizuje zejména hluboké tóny a tím potlačuje hluk z okolí. Vy tak můžete poslouchat hudbu na nižší hlasitost, nebo si jen vytvořit tišší a příjemnější prostředí. Téměř neslyšné se stanou motory letadel, autobusů, ventilátory a klimatizace.

Důležitým parametrem je u cestovních sluchátek jejich hmotnost a skladnost. Nikdo netouží po tom, aby mu sluchátka zabrala polovinu batohu. Některé modely mají navíc i cestovní pouzdro, které je ochrání před poškozením.

Sluchátka na sport

U sportovních sluchátek je důležité jejich upevnění v uších. To by mělo být pevné, abyste se nemuseli bát, že vám sluchátka při běhu vypadnou. Sluchátka by také neměla být příliš velká, aby vás při pohybu neomezovala. Vhodná je i odolnost vůči potu, případně vodě. Ideální jsou sluchátka bezdrátová. Typickými sportovnímu sluchátky jsou špunty s upevněním kolem uší, které jsou spojené šňůrkou, která se vede vzadu kolem hlavy. Díky ní sluchátko neztratíte ani když vám vypadne z ucha.

Sluchátka na doma

Při domácím poslechu se nemusíte omezovat designem. Zaměřit byste se měli spíše na technické parametry, co nejmenší zkreslení zvuku a jeho vysokou kvalitu. Doporučujeme si sluchátka vyzkoušet v prodejně, abyste si byli jisti, že jsou pro vás pohodlná, nikde netlačí a hrají přesně jak si představujete. Vhodnou variantou jsou modely okolo uší, které dobře sedí, při dlouhém poslechu netlačí na uši, a navíc dobře izolují okolní hluk. Součástí balení těchto sluchátek bývá také redukce na 6,3mm konektor. Ten využijete k připojení k externí zvukové kartě, nebo k některým hi-fi sestavám.

Hi-fi sestavy

Hudbu lze přehrávat pomocí mnoha zařízení, jedním z nich jsou i Hi-fi systémy neboli věže. Najdete je většinou v domácnostech nebo kancelářských prostorech. Jedná se o sestavu několika prvků – přehrávače a několika reproduktorů. Obvykle přehrávače umí přijímat rádiové FM vlny, přehrávat CD disky, soubory z USB disků a SD karet. Některá zařízení jsou tak multifunkční, že jsou zároveň i domácím kinem a jedná se tak o multimediální přístroj. Při výběru těchto systémů byste se měli zaměřit na velikost, vybavení funkcemi a výkon zesilovače. Rozhodnout u vás může i systém ovládání a vzhled.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když sentalentabenta přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.