Girona - pár dní v srdci Katalánska

Říká se, že neplánované akce jsou nelepší. Tak se pojdmě podívat jak na mě zapůsobilo jedno ze Španělských měst.

Prvním cílem naší vypravy bylo dostat se na letiště v Bratislavě, odkud jsme se společností RyanAir odlétali. Podařilo se nám velmi výhodně nakoupit letenky, což je skvělé, pokud si oblečení na čtyři dny dokážete zabalit jen do batůžku. Let trvá necelé 3 hodiny. Nejlepším a nejspíše nejlevnějším způsobem jak se dostat z letiště do centra Girony je autobus. Jezdí co půl hodiny přímo z letiště a na jednoho se cena pohybuje okolo 4 eur.

Ubytování jsme vybírali přes Booking, hotel jsme měli přímo v historickém centru, tudíž blíž ke všem památkám .Zvolili jsme větší apartmán, i s kuchyní kde si můžete ráno připravit snídani z čerstvých místních surovin, což je naprosto senzační.

Nejlepším způsobem jak započat poznávačku města je výprava po zachovalých románských městských hradbách , které vypadají jako zmenšenina čínské zdi …s kterých uvidíte na celé město a nádhernou krajinu včetně Pyrenejí. Celá pěší výprava vám zabere asi dvě hodiny času, zaleží do jaké míry jste historický nadšenec.

Uvnitř městských hradeb narazíte na katedrálu Panny Marie, která byla budována po několik staletí ( můžete znát ze seriálu Hra o Trůny ) Uvnitř katedrály je umístěna jedna z nejkrásnějších tapisérií katalánského románského umění - tapiserie Stvoření (tkané nástěnné koberce)

Vedle velkého schodiště vedoucího ke katedrále se nachází Pia Alomoina, staré poutní místo v gotickém slohu. Spousta malých uliček které vás zavedou například na židovské poutní místo názvem El Call. Na každém rohu je spousta malých obchůdků, kde místní prodávají své zboží, většinou se jedná o oblečení nebo šperky. Samozřejmě také kavárny a bistra kde se nabízí světová nebo místní kuchyně. Je tu i pár muzeí jako například Museu d'Arqueologia de Catalunya, které má správnou atmosféru středověku avšak větsína informací není dostupná v angličtině.

Městu se také říká "Město čtyř řek", poněvadž leží v údolí řeky Ter, kde se do ní vlévají i řeky Güell, Galligants a Onyar. Řeka rozděluje město na starou čtvrt plnou památek a nové město které je více průmyslové a nabízí řadu obchodu, restaurací a také stavby katalánského modernismu od architekta jménem Rafael Masó a nesmím zapomenout zmínit krásné náměstí Placa de la Independencia.

Na fotce můžete vidět známy červený most pana Eiffela.

Dalším místem je Klášterní kostel Sant Feliu, který byl ve 13. a 14. století důležitou součástí městského opevnění.

Hned vedle kostela se nachází restaurace König kde se dá za příjemné ceny dobře najíst a můžete ochutnat i typické španělské tapas.

Celá Girona se dá krásně projít za jeden den. Jelikož město je blízko Barcelony nabízí se její návštěva, která vlakem trvá přibližne hodinu a půl. Lístek koupíte za cca 20 euro na osobu( i se spáteční jízdenkou). Cena jídel se v Gironě pohybuje stejně jako v jiných evropských městěch. K dispozici je zde mnoho surovin které si mistní vypěstují sami a pak je prodávají na tržišti. Ovoce chutná báječně takže rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Na tohle město určitě budu ráda vzpomínat ale řadím je mezi ty, které stačí navštívít jednou.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0

Chceš vědět, když Karolína Dočkalová přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.