29.10.2019 11:34

Rozkvět Fantasy na plátně - Starý svět ustoupil Novému buďme trochu schovívavý...

Fantasy žánr je dnes jeden z nejrozšířenějších. Žijeme v době, kdy nám připadá, že jsme svědky vrcholu a (ne)nucené změny, která může být v budoucnu považována za jakousi fantazijní renesanci...

Doba se mění, člověk s ní a s člověkem se mění to, co chce číst, vidět a prožívat. Čím dál populárnější jsou neo středověké světy a ačkoliv dřív byly fantasy spíše pohádkové plné magie (vrátíme-li se k počátkům viz Tolkienova Středozemě, nebo nebudeme-li chodit tak daleko do minulosti, novější Zaklínač od Sapkowského) dnes čtenáře fascinuje Píseň ledu a ohně, drsný svět nelišící se od reálné středověké Evropy pomineme-li pár draků a ledových zombie.

Těžko by dnes se stejným úspěchem prorážel například takový Harry Potter a jeho dobrodružství v Bradavicích, to mi jednoduše nikdo nevymluví. Popularita knih se v dnešní době zkrátka tak trochu odvíjí od televizního a filmového plátna, tyto dvě věci k sobě nikdy neměly blíž než nyní i když mohou být od sebe stále na míle vzdálené. Jsou to přesto svým způsobem spojené nádoby. Málokterý čtenář co se vydal do kina na svou zfilmovanou oblíbenou knihu by vám řekl, že je z filmu/seriálu unesen a tak to zkrátka je a bude. Sebelepší filmové triky nenahradí naši bujnou fantazii. Jak se říká sto lidí sto chutí a žádný režisér/scénárista nedokáže uspokojit širokou škálu knižních příznivců, kteří se na výsledný produkt dívají s očekáváním aby splnil přesně jejich představy.

Očekávání dnešních fanoušků jsou obrovská, každý z nich si myslí že by mohl vyučovat historii toho a toho fantasy světa a už teď, než nějaký očekávaný film nebo seriál vyjde, se objeví obrovská vlna kritiky počínaje hereckým obsazením, kostýmy a v neposlední řadě i takovými prkotinami jako nosí-li hrdina meč na pravém, levém rameni nebo snad u pasu. Poté co produkt vyjde se objeví celá řada teorií, které nám říkají, co mělo být jinak a co nedávalo smysl. Jakoby fanoušci už zapomněli, že se jedná svým způsobem stále o pohádkové světy. Samozřejmě dnes je pojem pohádka chápán zcela mimo svůj původní kontext. Pohádka neznamená happy end, nýbrž kruté poučení (mířeno hlavně na ty nezkušené, především děti) o světě formou jakési metafory, to Hollywood stále nepochopil.

Fantasy ztvárněná na plátně nikdy nebude dosahovat takových kvalit jako knižní předloha, buďme proto soudní a nepožadujme to od ní. Vždyť film/seriál má mít vlastní pohled na svět i když se může trochu lišit od předlohy. Teď si uvědomme, že podle jedné knižní série je kultovní počítačová hra, to mnohonásobně zvyšuje očekávání na výsledný produkt v podobě seriálu. A co třeba seriál podle nedopsaných knih? Nemyslete si, také jsem byl zklamaný z poslední řady nejmenované převratné televizní série, ale řekněte mi popravdě, chtěli byste se dopodrobna dozvědět z obrazovky něco, na co se všichni těšíme v zatím nevydaných knihách?

Ačkoliv bych byl raději aby se točily snímky opět jako umění, pravda je taková že v dnešní uspěchané době toto už pravděpodobně nejde, dočkáme se spíše filmů jako konzumu. Na jednu stranu se vždy příběh dostane do hlavy i lidem, co by si třeba nikdy knihu neotevřeli. Filmy/seriály filmaři točí hlavně pro široké spektrum publika, ne jen pro kultovní fanoušky, přeci jen ti samotní by tento průmysl nejspíš těžko uživili a o peníze tu jde dnes především.

Chceme se bavit. Ve výsledku (ač je to v dnešní rozmanité době poněkud smutné) chceme to, co je populární a já bych chtěl například takového Zaklínače předem nezatracovat, ani Pán prstenů se nedržel dopodrobna předlohy. Mysleme na to a nekažme si něco co teprve přichází. Hodnoťme věci až poté co je uvidíme/přečteme a až pak můžeme být moudří.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
7
Odeslat správu

Chceš vědět, když Baelor přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.