Napiš blog a sútažíš o zájazd do Dubaja alebo Paríža
Zapoj se do soutěže
Soutěž přináší

Na koupačku s mořským lvem

Pokud patříte k lidem, kteří milují zvířata a chcete s nimi zažít něco trochu netradičního, staňte se na chvíli trenéry lachtanů.

Farmapark Soběhrdy leží přibližně 44 km od centra Prahy a 7 km od Benešova. Areál Farmaparku je rozdělen podle kontinentů a celkově Vás seznámí s 60ti druhy zvířat. Přesto nezapomínejme na to, že slovo "farma" v názvu opravdu vystihuje tento komplex. Setkáte se tu totiž s obrovským množstvím druhů koz, krav, ovcí apod.

Ale teď už k tomu, proč jste tento článek vůbec otevřeli.

Toto léto zde můžete navštívit takzvanou "Letní exotiku" . Jedná se o dvě show, vystoupení dvou lachtanů a slona.

Pro začátek je nutno podoktnout, že pokud vůbec chcete lachtany nebo slona vidět, je důležité koupit lístky na vystoupení již na pokladně při vstupu. Na každé vystoupení se vstupné platí zvlášť. Za "Lachtaní duo" zaplatíte 60 Kč/osoba. Další zásadní informace je, že koupání s lachtany je nutné předem zarezervovat a to ať už telefonicky (tel. číslo je vyvěšeno před vstupem do lachtanaria) nebo hned po jejich vystoupení kvůli velkému zájmu.

Jestli je pro Vás koupání s lachtany jasná volba, přívstaňte si, a doražte již na 10 hodinu ranní, kdy Farmapark otevírá. My jsme dorazili k lachtanariu v 10:45 (vystoupení začíná v 11:30) a bylo nám řečeno, že na koupání s lachtany už volalo 6 rodin a tak jsme si zamluvili místo.

Po vystoupení proběhla schůzka všech zájemců s moc milým moderátorem, který vše výborně vysvětlil, shrnul důležité informace a sestavil časový harmonogram. Koupání je nejvíce pro 3 osoby, což zaručuje, že se Vám chovatelé budou maximálně věnovat a lachtani jsou jen pro Vás. Doba koupání je 20 minut.

A hurá do vody!

V době koupání s lachtany je do lachtanaria vstup zakázán (pokud nejste doprovod) a tak jsme čekali před vstupem než přijdeme na řadu. Chovatelé jsou dva, žena z Portugalska a muž z Anglie, země původu naznačují, že česky toho moc nenamluví a tak komunikace probíha v angličtině (jazykové bariéry se ale nebojte, vždy pochopíte co po vás chtějí). Lachtani jsou též dva (což vyplývá u názvu "lachtaní duo"), starší Andrew a mladší Lappy.

Před vstupem do bazénu jsme si oblékli neoprén, dostali základní informace a v tu chvíli jsme přestali být jen divákem. Dostat se do blízkosti zvířete, které jste dosud viděli jen v dokumentárních filmech National geographic je nepopsatelný pocit.

Prvních pár minut probíhalo seznamování s tímto 400 kilovým zvířátkem, kdy jsme pochopili, že jenom nebezpečně vypadá. Hned na to přišlo focení, Andrew nám ukázal, že se na fotku umí krásně usmát, mohli jsme ho objímat nebo se nechat políbit. Zkrátka pro odměnu ve formě ryby vše. Ještě chvíli jsme na suchu zůstali, aby nás Andrew přesvědčil jak umí perfektně chytat kruhy na krk.

Poté přišel čas na bazén a "aportování" kruhů. I když je Lappy z této dvojice ten méně šikovný, vypadal, že se pro aportování narodil. Ze čtyř pokusů ani jednou nepochybil.

Cvičení pokračovalo dále s kruhem (který musel lachtan proskočit) a míčkem (kterého se musel dotknout čumákem) umístěnými na tyči, , na tak těžké zvíře to vypadalo jako hračka.

A nastal moment, kdy jsme se dostali do vody. Bylo neuvěřitelné sledovat jak v těsné blízkosti plave právě něco takového. Opět jsme dostali cvičební pomůcku,byla to obruč, kterou Andrew proskakoval. Nepředstavitelné vidět, jak vyskakuje z vody, vypadalo to jako ve filmu, ale byla to skutečnost.

Opět focení, tentokrát ve vodě.

Po focení nás čekal pro nás nejlepší moment z těchto 20ti minut.

"Zběsilá jízda" na lachtanovi. Dostali jsme jen jednu instrukci a to pevně se držet. Plavali jsme od jednoho rohu bazénu k druhému, kde čekala ryba za odměnu a zpět. Při druhém kole přišla další instrukce, "pořádně se nadechni a zadrž dech" , Andrew byl pod vodou několikanásobně rychlejší než když nás jen tak povozil na zádech.

Na závěr programu jsme měli ještě jednu možnost se s lachtany vyfotit při mazlení.

Přesto, že se může zdát, že z lachtanů je jen atrakce, kterou nutí jako stroj pracovat, není to tak. Lachtani jsou tvrdohlavá zvířata, dělají sice různé "kousky" za odměnu, ale pokud nechtějí, nikdo ani nic je nedonutí změnit názor.

Cena za koupání je 990 Kč/osoba, někomu se to může zdát jako vyhozené peníze za 20 minut, pro někoho je to zase zážitek na celý život.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu

Chceš vědět, když LDSLV_RZG přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.