9.8.2018 08:17

13 způsobů, jak pomoci životnímu prostředí

Ochrana životního prostředí není těžká. Nemusíte slevovat ze svých nároků. Nemusíte se připravit o pohodlný život. Zkuste to!

I jeden drobný krůček se počítá!

Každý z nás má hodně možností, jak přírodě ulevit. Opravdu každé bydlení může být ekologické. Stačí jen pár drobností, pro začátek klidně jen jedna malinká změna – a ve výsledku toho dokážete opravdu mnoho. Podívejte se na následující tipy a třeba si z nich vyberete nějaký, který vám nebude dělat problém praktikovat. Naše planeta vám za to určitě poděkuje :)

1. Stop týrání zvířat

Ne, nenutíme vás, aby jste se stali vegany! To je velký krok a vyžaduje hodně snahy a času. Zkuste ale ze svého života vyhodit alespoň jednu věc, kvůli které bylo využito zvíře. Nebo hůř – zabito. Alternativy existují, např. umělá kůže nebo kosmetika netestovaná na zvířatech.

2. Nezabíjejte, raději odpuzujte

Hmyz, hlodavci a jiní škůdci dokáží být pěkně otravní, ale i nebezpeční. Kontaktu s nimi se naštěstí můžeme předem vyhnout. Vyzkoušejte třeba ultrazvukové repelenty nebo citronelu. Klasickou pastičku na myši nahraďte trubkovou, z které můžete živé zvíře zase vypustit.

3. Když už hubit, tak aspoň bez chemie

Jasně, někdy se bez hubení prostě neobejdeme. Každý, kdo někdy něco pěstoval ví, o čem je řeč ;) Ale i hubit se dá ekologicky. Pečlivě si čtěte složení a nepoužívejte nic se škodlivou chemií. Věnujte přírodě trochu svého času a energie a najděte si tipy, jak na přírodní hubení.

4. Příroda u vás doma

I módní trendy poslední dobou odráží lásku k přírodě. Projevuje se to především velkým boomem přírodních materiálů – bavlny, lnu, bambusu, kamene nebo dřeva. Zajímejte se o původ materiálů a způsob jeho zpracování, zda je vše šetrné k přírodě.

5. Láhve na pití

Někdo se snaží pomoci přírodě tím, že PET láhve z obchodu používá víckrát. Je to dobrá cesta, bohužel ale tyto láhve nejsou určeny k vícenásobnému použití a mohou tak být zdraví škodlivé. Co takhle si pořídit láhev na pití z kovu nebo skla, které vydrží opravdu dlouho?

6. Nešetřete na kvalitních věcech

Každý z nás nakupuje podle svých možností. Někdy však sáhneme po levnějších alternativách, které se v důsledku pěkně prodraží. Proč? Protože nic nevydrží a brzy musíme vyrazit na nákup znovu. Raději zainvestujte, a to především do elektroniky.

7. Neplýtvejte jídlem

Lidé každý rok vyhodí šílené množství jídla. Buď se jedná o jídlo zkažené, které se však zkazilo důsledkem špatného skladování. Nebo protože jsme si nepohlídali datum spotřeby. Příčinou je často to, že kupujeme víc věcí, než kolik jsme schopni spotřebovat.

8. Šetřete vodou

Ne, vážně se nemusíte začít sprchovat jen jednou za měsíc :) Bohatě postačí, když budete vypínat vodu po dobu, co si čistíte zuby. Nebo na tu chvíli, než se ve sprše namydlíte či si nanesete šampón na vlasy. Pokud to jde, umývejte nádobí ve dřezu naplněném vodou.

9. Igelitky fakt ne!

To, že už nedostáváme igelitové tašky ke každému nákupu zdarma, je velký krok. Mnoho z nás to donutilo zapřemýšlet nad ekologičtějšími alternativami. A že jich je opravdu hodně! Začněte chodit nakupovat s vlastními nákupními taškami. Nebo s českou síťovkou :)

10. Bezobalové nakupování

Prodejny, který tento způsob nákupu umožňují, rostou jako houby po dešti. Pokud žádnou takovou ve svém okolí nemáte, nezoufejte. Pro začátek můžete začít chodit nakupovat s vlastním pytlíkem na ovoce, zeleninu nebo třeba pečivo.

11. Dejte sbohem plastům

To už je obehraná písnička, že? Jenže plasty se v přírodě rozkládají i stovky let a jejich spotřeba už je taková, že se v nich začínáme topit. Zkuste zapřemýšlet, co všechno kolem vás je z plastu, a jestli by to nešlo nahradit jiným, v přírodě rozložitelným materiálem.

12. Když už plast, tak pořádný

Plast je materiál s mnoha výhodami a tak je jasné, že nemůžeme ze dne na den vyhodit vše z něj. Zkuste si ale vybírat takové věci, které vydrží dlouho a které nebudete muset kupovat často. Třeba nábytek z umělého ratanu vážně stojí za to!

13. Příroda má přednost

Různé přípravky často obsahují látky škodlivé pro nás i přírodu. Pokud se jim chcete vyhnout, zaměřte se na produkty z ryze přírodních složek. Ale pozor – ne každá chemie je špatná. Bude to chtít trochu času a studia, ale na internetu se snadno dozvíte, jaká chemie je ta „správná“.

___________________________________________________________________

Máte své způsoby, jak pomáháte životnímu prostředí? Je jich samozřejmě mnohem víc! Pochlubte se, každá inspirace se hodí :)

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
53
Odeslat správu
Psaní mě baví a naštěstí i živí.

Chceš vědět, když Lucije přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.