Úklidem k úrazům: Které úklidové práce jsou skutečně rizikové?

Zatímco pro někoho je úklid formou aktivního odpočinku a přináší uspokojení z čistoty, pro jiné je to otravná povinnost, do které se musí nutit.

Ať už patříte do kterékoli skupiny, je důležité si uvědomit, že i takový rutinní podzimní úklid domácnosti je poměrně rizikový a i chvilka nepozornosti může vyústit v bolestivé zranění. Podívali jsme se na trojici nejčastějších a také velmi nepříjemných následků.

Pády z výšky a uklouznutí

Možná si ani neuvědomujete, kolikrát vám při úklidu hrozí pád z výšky. Stírání prachu z vysokých polic, čištění lustrů nebo mytí oken často vyžaduje použití žebříku nebo židle. Stejně tak při čištění podlah v Praze může dojít k uklouznutí. Právě tyto činnosti jsou častou příčinou pádů a následných zlomenin nebo pohmožděnin. Chcete-li takovým zraněním předejít, vždy používejte stabilní žebřík a nikdy nelezte na rozviklanou židli. Nebojte se požádat někoho v okolí, aby vám v případě potřeby žebřík přidržel.

Poranění páteře

Zvedání těžkých předmětů, jako je nábytek nebo plné koše na prádlo, může vést k bolestivým poraněním páteře. Tato zranění mohou být dlouhodobá a výrazně ovlivnit kvalitu vašeho života. Inspirujte se u „profesionálních stěhováků“ a při zvedání těžkých předmětů vždy ohýbejte kolena a držte záda rovně. Využívejte sílu nohou, nikoliv sílu zad. Pokud je předmět příliš těžký, neváhejte požádat o pomoc. Pravidelné přestávky a protahování při úklidu mohou také pomoci předejít přetížení páteře.

Podráždění, popáleniny a otravy

Úklidové prostředky sice usnadňují práci, ale mohou být také nebezpečné, takže pracovní oděv a další ochranné pomůcky by měly být samozřejmostí. Nesprávné použití nebo kombinace nevhodných prostředků může vést k popáleninám, podráždění pokožky nebo otravě. Vždy si přečtěte návod k použití a dodržujte bezpečnostní pokyny. Nikdy nemíchejte různé čisticí prostředky a udržujte je co nejdále od dětí a domácích zvířat.

Úklid nemusí být nebezpečný, pokud dodržujete základní bezpečnostní pravidla. Pamatujte, že čistá domácnost je důležitá, ale vaše zdraví je ještě důležitější. Buďte opatrní a užívejte si pocit z dobře odvedené práce bez zbytečných rizik.

Foto: elements.envato.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když fadam přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.