Některé “dárky” z dovolené přijdou draho aneb nevědomky pašerákem

Spousta lidí si ze zahraničí dovolené přiveze i nějaký ten přírodní suvenýr v podobě mušle či kamínků. Napadlo vás ale, že jste se třeba jen na moment stali pašerákem? Zákony jsou v tomto směru přísné

Draze zaplacené vzpomínky

Ani já nedokážu odolat, když na pláži najdu krásnou mušli nebo kamek. Musím si je prostě odvézt domů stůj co stůj. Jde přece o krásné vzpomínky, které nevyblednou.

Vždy si ale dopředu zjišťuji, zda není vývoz dané věci z dané země zakázaný, aby mě na letišti při odbavování nečekaly nepříjemnosti. U cestování autem je malá pravděpodobnost, že by vám někdo prohledával kompletně celé auto, jestli v něm neukrýváte nějaký ten suvenýr, ale člověk nikdy neví.

Každá země má vlastní pravidla a je mnohdy těžké se v nich zorientovat. Proč je vlastně zakázané odvézt pár mušlí? Důvodem může být vážné narušení přírody. Ideální je zeptat se například delegátky, která by měla mít v této oblasti nejnovější informace. Ale vše podstatné si rychle vygooglíte.

Pokuta za jablko

Mušle a kamínky nejsou to jediné, co vám může způsobit velké problémy. A tak můžete zaplatit vysokou pokutu za to, že si chcete domů odvézt například jídlo. Například Nový Zéland pokutuje lidi až 200 zélandskými dolary za to, že si do země dovezou jakékoliv jídlo, třeba i ovoce, co dostali na palubě letadla. Hodně velká absurdita, že? Panebože proč?“.

Lepší zakázaný šutr v kufr, než ztracené doklady

A když už nedostenete pokut za šutr nebo jablko, hodně nepříjemná může být i ztráta dokladů, propadlý pas či občanka. To také nechcete. V takové situaci vás totiž čeká nejen pokuta, ale často i zkažená dovolená, na kterou třeba ani neodletíte, a můžete si sbírat šutra leda kolem baráku. To je třeba moje velká noční můra obzvlášť, když cestuji s dětmi. Uhlídat to všechno vlastně ani nemá s dovolenou nic společného ;)

Autorka: https://www.linkedin.com/in/petra-vel%C3%ADkov%C3%A1-2aaab5170/

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Jsem nezávislou autorkou odborných článků zaměřených na oblast osobních financí, které považuji za svou osobní i profesní vášeň. Již od roku 2015 se snažím tvořit vysoce kvalitní a relevantní obsah, který má čtenáře motivovat ke zlepšování jejich finanční gramotnosti a zlepšovat životní úroveň. Vystudovala jsem Obchodní akademii a Vyšší odbornou škola sociálně právní. Absolvovala jsem desítky nejrůznějších odborných kurzů a seminářů, které se zaměřují na finance a blízká témata. Jako nejlepší a nejpřínosnější bych uvedla například kurzy Finanční gramotnosti, Finanční gramotnost či Finanční svět – Jak chytře a efektivně hospodařit. Díky tomu mohu poskytovat praktické a spolehlivé finanční rady. Samozřejmě neustále sledují nejnovější trendy a inovace ve finančním světě, které zase inspirují mě k dalším a dalším článkům. Ve volném čase se věnuji dětem, společně jezdíme na kole a na výlety a také miluji zahradničení, divadlo, psychothrillery a kriminálky.

Chceš vědět, když Petra Veliková přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.