22.6.2024 18:21

Co má slovo sabotáž společného s pracovní obuví? Překvapivě hodně!

Význam slova sabotáž asi není třeba nijak zvlášť představovat. Přemýšleli jste však někdy o tom, jak toto slovo vůbec vzniklo a proč ho používáme právě v této podobě?

I když předpokládáme, že nepatříte mezi sabotéry, rozhodně stojí za to dozvědět se o historii tohoto slova více, protože se za ním skrývá zajímavý příběh. Prozradíme vám také, jak s tímto slovem souvisí pracovní obuv.

Francouzština, pracovní obuv a nespokojení dělníci

Pokud máte trochu cit pro jazyky, pravděpodobně tušíte, že slovo sabotáž pochází z francouzštiny, konkrétně z výrazů "sabotage" a "saboter". Významově se toto slovo podobá činnosti známé jako dupání nebo poklepávání nohou, což je zvuk, který vydávají nespokojení dělníci svými dřevěnými botami, známými jako saboty. Byly vyrobeny ze špalku dřeva, který byl vydlabán, aby poskytoval dostatek místa pro nohu.

Takové opravdu pevné boty nejenže chránily tkalce, rolníky a různé další dělníky před zraněním, ale také vydávaly charakteristický klapavý zvuk, když chodili po dřevěné podlaze. Mimochodem, právě saboty jako dřevěné boty jsou považovány za jeden z prvních typů pracovní obuvi v pravém slova smyslu. Byly sice velmi jednoduché a podle dnešních měřítek pro některé profese, byly nesmírně pevné a odolné.

Mezi dělníky však šavle našly i jiné využití. Jak jistě tušíte, právě tento typ obuvi se později stal symbolem sabotáží páchaných nespokojenými dělníky prakticky po celé Francii. Tyto dřevěné boty používali nejen jako hlasitý symbol nesouhlasu s pracovními podmínkami, ale často končily ve strojích, které tímto způsobem ničili. Saboty tak hrály svou roli v raných fázích průmyslové revoluce.

Foto: elements.envato.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když fadam přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.