17.6.2024 20:26

Od graffiti k mainstreamu: pomalované zdi nejsou jen vandalismus

Reakce široké veřejnosti na graffiti jsou spíše negativní, a i když se o nich zmiňují mainstreamová média, často jen v negativním smyslu.

Přesto je krátkozraké označovat graffiti, které neodmyslitelně patří ke koloritu mnoha měst, pouze za projev vandalismu. V následujících řádcích se zaměříme na graffiti jako na inspiraci a dokonce součást hlavního proudu.

Boj proti graffiti jako příležitost

Ačkoli graffiti mohou být zpestřením jednotvárných městských ulic, zdaleka se nejedná o žádoucí a vítaný prvek. Města a obce proto potřebují mít k dispozici účinné způsoby čištění a ochrany veřejných prostranství. Této příležitosti se chopili nejen vývojáři čisticích prostředků, ale také různé úklidové firmy, které do svého repertoáru zařadily profesionální odstranění graffiti. Díky moderním prostředkům je možné této formě pouličního umění stanovit jasné hranice a odstranit ho z fasád mostů, historických budov a různých dalších objektů.

Vyšší hodnota nemovitostí díky graffiti

Můžete však mít i štěstí, jak se vyjádřil jeden majitel nemovitosti v Bristolu. Hodnota jejího domu se několikanásobně zvýšila na 5 milionů liber, stačilo, aby Banksy svým uměním vylepšil fasádu. Nešlo však o ojedinělý případ. Graffiti známých umělců oživilo několik čtvrtí v New Yorku a Berlíně, kde v několika případech vzrostly ceny nemovitostí.

Graffiti jako součást městské kultury

Není již vzácností, že graffiti je přímo podporováno městem, zejména ve čtvrtích pro mladé lidi. Za tímto účelem se pořádají graffiti jamy a různé festivaly pouličního umění, přičemž tyto aktivity jsou často podporovány značkami, takže můžeme konstatovat, že graffiti se může stát i velmi originálním nástrojem marketingové komunikace.

Foto: elements.envato.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když fadam přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.