3.5.2024 10:00

Střípky z historie umění striptýzu

Elegance postupně odhalovaného dámského těla se dnes dostává z roviny tabu do oblasti společností akceptovaného umění, které si dovedou užít nejen muži, ale i ženy samotné.

Ty v estetickém lechtivém vystoupení často vidí určitou formu sebepřijetí a body positivity. Nebylo tomu tak ale vždy; ještě nedávno bylo na striptýz nahlíženo jako na nízkou zábavu. Pojďme se podívat na to, jak se tato umělecké forma vyvíjela...

Starý jako lidstvo samo

Takový je striptýz, jehož počátky můžeme datovat až do starověké Mezopotámie, kde byly rituální tance s prvky svlékání spojovány s obřady uctívání bohyní plodnosti a lásky. V záznamech najdeme, že první veřejný striptýz v moderní historii údajně předvedla modelka francouzských malířů Yvette, a to 13. března 1884 v pařížské kavárně Divan Fayouau". Zajímavou perličkou je, že k tomu nejspíš dala podnět dřívější příhoda, kde se na náměstí Pigalle několik žen hádalo o to, která z nich má nejkrásnější tělo, a došlo i na svlékání. Tím si tehdy tanečnice Mona získala obdiv shromážděných mužů - ti uznali, že je skutečně nejkrásnější, a rádi za ni zaplatili pokutu za veřejné pohoršování.

Moderní historie

Striptýz si získal velkou oblibu v USA 20. století, kdy se vydělil z kabaretních performancí a vaudevillských show. Z počátku byl předváděn ve scénkách s poetickými názvy, jako například Diana u lékaře nebo Koupající se dáma, postupně se ovšem začala objevovat i divočejší či veselá vystoupení typu Hledání blešky. Největšího rozmachu dosáhl striptýz po první světové válce, kdy se atmosféra ve společnosti uvolnila. Celosvětově proslulá je také francouzská scéna, již zahájila tanečnice Jeanne de Lian v roce 1907 na scéně legendárního Moulin Rouge. Z padesátých let 20. století pak můžeme jmenovat umělkyni Gypsy Rose Lee, známou svou elegancí a inteligentním přístupem, který povznesl její provokativní vystoupení na novou uměleckou úroveň.

Rozmach a znovuobjevení striptýzu

Do detailů promyšlené scénky, procítěný projev, kde každý svlečený kousek kostýmu má své místo, vynikající choreografie a smysl pro pohyb na scéně... I tak může vypadat striptýz. Jen jsme na to na nějakou dobu trochu pozapomněli a stigmatizace nahoty z něj udělala cosi zavrženíhodného. Naštěstí se ovšem v poslední dekádě či dvou vrací do společenského povědomí a krom plejády ženských těl všech forem přináší nové nápady i choreografické prvky od pole dance a flirt dance až po scénický tanec. Do značné míry k tomu přispívá obliba burlesky, kterou znovu zpopularizovala umělkyně Dita von Teese. Tato opulentní teatrální představení si můžeme užívat i u nás v Česku, ať již v pražském Bohemian Cabaret, nebo brněnském Cabaret des Peches. Ve světě se pořádají prestižní soutěže, na nichž svůj um předvádí přední striptýzoví umělci, a lidé postupně zjišťují, že tato forma estetického projevu má skutečně co nabídnout...

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.