Ledňáček, který vydržel aneb 5 tipů, jak se mi daří hubnout

Začalo to sice jako novoroční předsevzetí, ale myšlené 100 % vážně. Prý se nám ve světě fitness říká ledňáčci - lidé, co se v lednu nahrnou do posilovny a v supermarketu kupují vše “s proteinem”.

Popravdě, já si nikdy dřív novoroční předsevzetí nedávala, ale letošní rok jsem věděla, že chci začít jinak. Zdravěji. A hlavně zhubnout, protože číslo na váze mě rozbrečelo. Nikdy jsem nebyla hubená, ale kolotoč práce, dvě malé děti, stavba domu, stres, nedostatek spánku a poporodní kila i pět let po porodu, to vše zapříčinilo, že se moje váha začala plíživě blížit obezitě. Dva měsíce utekly a já můžu s radostí říct, že mám dole více než první čtyři kila. Co mi tedy pomáhá?

Kalorické tabulky

Pro mě nejlepší aplikace, kterou mít v mobilu, pokud to s hubnutím myslíte vážně. Do kalorických tabulek zadáte výšku, váhu, pohyb a ony vám sami určí, kolik každý den potřebujete sníst. Na to, že každé jídlo vážím a zapisuji nebo skenuji čárový kód jsem si už po týdnu používání zvykla a dělám to již naprosto automaticky. Zjistila jsem, že bez tabulek jím málo bílkovin a příliš mnoho sacharidů. A obecně, že mám tendence dávat si menší porce, než bych měla mít a pak mám samozřejmě chutě na sladké, což při používání tabulek během pár dnů zmizelo. Základní verze aplikace je zdarma a naprosto dostačující.

Zdroj: https://www.pexels.com/

2. Běžecký pás, i když jen chodím

Ano, jako pravé ledňátko jsem na začátku roku i já zamířila do sportu a vybrala si běžecký pás, který aktuálně zabírá velkou část našeho obýváku, ale musím říct, že absolutně nelituji. Pryč jsou totiž roky, kdy jsem chodila na svižné procházky nejprve sama a poté s kočárkem. S dětmi většinu času postávám někde na hřišti. A to nemluvím o tom, že jsou celý podzim a zimu na střídačku nemocné a já s nimi věčně zavřená doma. Pohybu mám pak minimum. Z pásu jsem proto nadšená. Nemocným dětem pustím pohádku nebo si vedle mě hrají s legem a já zatím spíš svižně chodím, než běhám, ale můj výkon se zlepšuje každým dnem.

3. Pitný režim

Ráda bych napsala, že piju litry čisté vody, ale lhala bych. Pitný režim byl u mě problém a doteď piju hlavně jemně perlivou vodu (té překvapivě vypiju mnohem více) nebo si do vody kapu alespoň různé bylinkové tinktury, vymačkávám ovoce nebo piji neslazené čaje. Snažím se ale měnit návyky. Naučila jsem se alespoň každé ráno vypít sklenici vody a až potom dělat presso. Když málo pijete můžete si totiž zablokovat celý proces hubnutí, což mi při té vší snaze přijde škoda.

4. Kvalitní doplňky stravy

Ne, nemyslím tím spalovače ani nic na potlačení hladu nebo zázračné hubnoucí pilulky. Myslím si, že tyto preparáty nemají obvykle se zdravým životním stylem nic společného. Mnohokrát jsem ale četla, že aby tělo pustilo tuky, musí mít vlastně všeho dostatek - dostatek živin, spánku, tekutin…Protože pokud je naše tělo ve stresu, nejen psychickém, ale i tím, že mu něco chybí, má tendenci tuk radši držet “na horší časy”. Protože moje strava vlivem potravinových intolerancí nemůže být tak pestrá, jak bych potřebovala, začala jsem opravdu denně poctivě doplňovat kvalitní hořčík a vápník ve formě Schüsslerových solí (zakoupila jsem odsud) a směs vitamínů v raw kvalitě.

Zdroj obrázku: www.biomineraly.cz

5. Vnitřní nastavení

Od začátku jsem věděla, že pokud chci zhubnout alespoň 15 kilo (můj cíl) a dlouhodobě žít zdravěji, nesmím to přehnat. Už jsem se totiž v minulosti snažila několikrát zhubnout, striktně jsem vyloučila mnoho potravin, jenže pak přišla oslava s kamarády, dovolená nebo třeba nemoc, já stravu porušila a nebyla jsem schopná vrátit se zpět Tentokrát to mám v hlavě nastavené úplně jinak, asi proto,že už mojí hlavní motivací není být hubená, ale být zdravá.Chci se cítit dobře fyzicky i psychicky, a to mi zkrátka nejde, když se pak bojím jít na návštěvu ke kamarádce, protože mi bude nabízet koláč. Teď si nezdravá jídla nevyčítám, naopak si je vychutnám a klidně si dám sklenku vína nebo kousek pizzy. Jenom ne denně. Možná bych bez toho hubla rychleji, ale zkrátka vím, že to bych dlouho nevydržela.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Multipotenciálka, tak trochu workoholik a žena mnoha zájmů. Pozoruji svět kolem a píšu.

Chceš vědět, když IvetaP přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.