Způsoby léčby karcinomu prsu

V České republice je ročně diagnostikován karcinom prsu asi 7 000 žen. Většina z pacientek má naději na úspěšné vyléčení a návrat k normálnímu životu.

Existuje několik způsobů léčby karcinomu prsu, přičemž není neobvyklé kombinovat je pro dosažení optimálních výsledků.

Operace

Chirurgický zákrok je v případě rakoviny prsu vždy nezbytný. Jedná se buď o radikální výkon, tedy amputaci celého prsu, nebo částečný výkon, při němž je prs zachován a odstraňuje se pouze nádor. Součástí operace může být i odstranění některých nebo všech podpažních lymfatických uzlin.

Radioterapie

Radioterapie neboli ozařování se indikuje u pacientek po prs zachovávajících operacích, pacientek s postižením podpažních uzlin a v některých případech i po úplném odstranění prsu.

Fotonové ozařování však může poškodit kromě nádorových buněk i okolní zdravou tkáň, což může vést k nežádoucím účinkům. Ty mohou být jak časné (projevují se již během léčby), tak i pozdní (projevují se s odstupem několika měsíců i let) — například infarkt a jiné srdeční potíže v důsledku nežádoucího ozáření srdce při radioterapii levého prsu, plicní fibróza nebo vznik druhotných nádorů.

Šetrnější metodou ozařování je protonová radioterapie, která používá ke zničení rakovinných buněk namísto fotonů protony, díky nimž je možné ozařovací paprsek zacílit přímo do oblasti nádoru. To znamená mnohem nižší riziko nežádoucího ozáření zdravých orgánů, a tím i vzniku nežádoucích účinků. Protonová léčba se doporučuje zejména v případě levostranného nálezu, ale i u pacientek s přidruženým srdečním onemocněním nebo u těch, které již absolvovaly radioterapii druhostranného prsu. Například dávka záření na srdce je u protonové léčby o 99 % nižší než u fotonové radioterapie.

Chemoterapie

Chemoterapie se neaplikuje u všech pacientek s rakovinou prsu, ale často se používá po chirurgickém zákroku k snížení rizika návratu onemocnění, před operací k zmenšení lokalizovaného nádoru nebo jako hlavní léčba u pokročilého karcinomu prsu.

Hormonální léčba

Hormonální léčba — jedna z nejstarších metod — se aplikuje pouze v případě, že jsou v nádorové tkáni přítomny hormonální receptory. Pokud tomu tak není, hormonální léčba se neindikuje, neboť by neměla smysl.

Biologická léčba

Biologická léčba představuje nejmodernější metodu léčby rakoviny. Biologické preparáty mají minimální vedlejší účinky a značně posunuly možnosti onkologie 21. století. Jejich vývoj je však zatím relativně novou záležitostí.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.